Uwielbiany przez wielu Polaków majonez doskonale sprawdza się jako dodatek do niezliczonej ilości potraw. Niestety regularne sięganie po ten produkt wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i sprzyja wystąpieniu wielu poważnych chorób. Po pierwsze podnosi stężenie złego cholesterolu LDL, przez co zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poza tym funduje nam znaczne ilości pustych kalorii i kwasów tłuszczowych trans, a w konsekwencji dodatkowe kilogramy. Pamiętajmy, że w 100 gramach majonezu znajdziemy prawie 700 kcal. Nie przedstawia praktycznie żadnych wartości odżywczych i nie wykazuje prawie żadnych właściwości prozdrowotnych. Próżno szukać w nim błonnika pokarmowego, który wpływa korzystnie jelita i pomaga pozbyć się zalegających w nich złogów pokarmowych.
W majonezie znajdziemy sporo soli, której nadmiar w codziennym jadłospisie jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego, nowotworu żołądka, osteoporozy i demencji w późniejszych latach życia. Majonez zawiera również inną substancję także nazywaną potocznie białą śmiercią. Mowa oczywiście o cukrze, który przyczynia się do rozwoju cukrzycy, insulinooporności, stanów zapalnych oraz przyspiesza naturalny proces starzenia się skóry.
Chcąc uniknąć poważnych problemów zdrowotnych majonez zdecydowanie lepiej zastąpić domowym produktem bez dodatku sztucznych polepszaczy smaku, zapachu i konserwantów mających na celu przedłużenie terminu przydatności. Zdrowszym zamiennikiem jest jogurt naturalny, grecki, czy islandzka odmiana skyr z dodatkiem zdrowych przypraw takich jak majeranek, bazylia, czosnek, pieprz, tymianek, papryka wędzona, koperek czy natka pietruszki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.