Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorszy dodatek do sałatki jarzynowej. Wyniszcza serce i mózg

321

Bez niego ciężko wyobrazić sobie sałatkę warzywną, śledziową, jajka faszerowane czy inne świąteczne potrawy. Majonez jest ceniony przez kucharzy ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale niestety nie możemy go pochwalić za prozdrowotne właściwości. Dlaczego lepiej ograniczyć jego spożywanie do absolutnego minimum?

Najgorszy dodatek do sałatki jarzynowej. Wyniszcza serce i mózg
Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? (Licencjodawca)

Uwielbiany przez wielu Polaków majonez doskonale sprawdza się jako dodatek do niezliczonej ilości potraw. Niestety regularne sięganie po ten produkt wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i sprzyja wystąpieniu wielu poważnych chorób. Po pierwsze podnosi stężenie złego cholesterolu LDL, przez co zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak zrobić domowy majonez?

Poza tym funduje nam znaczne ilości pustych kalorii i kwasów tłuszczowych trans, a w konsekwencji dodatkowe kilogramy. Pamiętajmy, że w 100 gramach majonezu znajdziemy prawie 700 kcal. Nie przedstawia praktycznie żadnych wartości odżywczych i nie wykazuje prawie żadnych właściwości prozdrowotnych. Próżno szukać w nim błonnika pokarmowego, który wpływa korzystnie jelita i pomaga pozbyć się zalegających w nich złogów pokarmowych.

W majonezie znajdziemy sporo soli, której nadmiar w codziennym jadłospisie jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego, nowotworu żołądka, osteoporozy i demencji w późniejszych latach życia. Majonez zawiera również inną substancję także nazywaną potocznie białą śmiercią. Mowa oczywiście o cukrze, który przyczynia się do rozwoju cukrzycy, insulinooporności, stanów zapalnych oraz przyspiesza naturalny proces starzenia się skóry.

Chcąc uniknąć poważnych problemów zdrowotnych majonez zdecydowanie lepiej zastąpić domowym produktem bez dodatku sztucznych polepszaczy smaku, zapachu i konserwantów mających na celu przedłużenie terminu przydatności. Zdrowszym zamiennikiem jest jogurt naturalny, grecki, czy islandzka odmiana skyr z dodatkiem zdrowych przypraw takich jak majeranek, bazylia, czosnek, pieprz, tymianek, papryka wędzona, koperek czy natka pietruszki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić