Jednym ze składników, którego lepiej unikać podczas przygotowania pierwszego dania, jest śmietana. Żeby zupa nie była tłusta i kaloryczna, lepiej ugotować ją na bazie warzywnego puree lub chudego mięsa z kurczaka.
Zobacz także: Taką ogórkową robiły nasze babcie. Poznaj jej sekret!
Do zupy nie warto dodawać również bilonu pełosodowego. Regularne sięganie po produkty o dużej zawartości soli zwiększają ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zatrzymują wodę w organizmie i wywołują wzdęcia. Szkodliwe dla zdrowia są również kostki rosołowe zawierające glutaminian sodu, który zaburza koncentrację u najmłodszych konsumentów i pobudza apetyt, przez co funduje nam nadprogramowe kilogramy.
Gotowy bulion może zawierać również karmelowy barwnik. To on nadaje zupie charakterystyczną barwę, ale także wykazuje właściwości kancerogenne. Do zupy nierzadko dajemy również kiełbasę, która niewątpliwie wzbogaca jej smak, ale jednocześnie obniża prozdrowotne właściwości tej potrawy. To następny składnik bogaty w puste kalorie i podnoszący stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Zburzenie równowagi lipidowej w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolejną katastrofą występującą w zupie jest ser, który także podnosi cholesterol i powoduje tycie. Wiele osób dodaj do tej popularnego danie biały makaron wyprodukowany bazie rafinowanej pszenicy. Ten produkt nie zawiera cennego błonnika pokarmowego i białka. Zamiast niego lepiej wybrać makaron z ciecierzycy lub pełnoziarnisty. W trosce o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę lepiej zrezygnować także z białego ryżu. Poza tym przygotowując zupę, warto unikać takich dodatków jak grzanki, sól, cukier, mąka pszenna i, tortilla, koncentrat pomidorowy.