Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Najgorszy dodatek do zupy. Skok ciśnienia i cholesterolu gwarantowany

381

Zupa to doskonały pomysł na zdrowy i syty posiłek, po który sięgamy zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Okazuje się, że niektóre składniki często dawane do naszej ulubione potrawy, sprawiają, że staje się ona niezdrowa i wysokokaloryczna. Jakich produktów nie powinnyśmy dodawać do zupy?

Najgorszy dodatek do zupy. Skok ciśnienia i cholesterolu gwarantowany
Uwaga na kostki bulionowe. Ale są też inne szkodliwe dodatki do zupy (Licencjodawca)

Jednym ze składników, którego lepiej unikać podczas przygotowania pierwszego dania, jest śmietana. Żeby zupa nie była tłusta i kaloryczna, lepiej ugotować ją na bazie warzywnego puree lub chudego mięsa z kurczaka.

Do zupy nie warto dodawać również bilonu pełosodowego. Regularne sięganie po produkty o dużej zawartości soli zwiększają ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zatrzymują wodę w organizmie i wywołują wzdęcia. Szkodliwe dla zdrowia są również kostki rosołowe zawierające glutaminian sodu, który zaburza koncentrację u najmłodszych konsumentów i pobudza apetyt, przez co funduje nam nadprogramowe kilogramy.

Gotowy bulion może zawierać również karmelowy barwnik. To on nadaje zupie charakterystyczną barwę, ale także wykazuje właściwości kancerogenne. Do zupy nierzadko dajemy również kiełbasę, która niewątpliwie wzbogaca jej smak, ale jednocześnie obniża prozdrowotne właściwości tej potrawy. To następny składnik bogaty w puste kalorie i podnoszący stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Zburzenie równowagi lipidowej w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Kolejną katastrofą występującą w zupie jest ser, który także podnosi cholesterol i powoduje tycie. Wiele osób dodaj do tej popularnego danie biały makaron wyprodukowany bazie rafinowanej pszenicy. Ten produkt nie zawiera cennego błonnika pokarmowego i białka. Zamiast niego lepiej wybrać makaron z ciecierzycy lub pełnoziarnisty. W trosce o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę lepiej zrezygnować także z białego ryżu. Poza tym przygotowując zupę, warto unikać takich dodatków jak grzanki, sól, cukier, mąka pszenna i, tortilla, koncentrat pomidorowy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić