Najgorsze oleje do gotowania
Powszechna opinia głosi, że oleje zawierające idealnie zrównoważone kwasy omega-3 i omega-6 to dobry wybór. Te nienasycone kwasy tłuszczowe są istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak ich nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia i może powodować stany zapalne.
Kolejnym produktem, który może nam zaszkodzić jest olej rafinowany. Smażenie na tego rodzaju oleju powoduje wytwarzanie się toksycznych, potencjalnie rakotwórczych związków.
Oleje wielonasycone to produkty, które nie są zalecane do smażenia. Dlatego np. olej sojowy, kukurydziany, lniany czy olej z pestek dyniowych, nie będą dobrym wyborem. Mają słabą odporność na wysokie temperatury i poddane obróbce termicznej mogą wydzielać toksyczne substancje. Mówi się, że stają się wtedy toksyczną bombą.
Innym produktem, którego powinniśmy unikać jest olej wyprodukowany z roślin modyfikowanych genetycznie. Na zachodzie na liście nasion genetycznie modyfikowanych znajdziemy zarówno rzepak, soję, jak i słonecznika, czyli niezwykle popularne rośliny.
Najlepsze oleje do gotowania
Jednym z olejów, po który warto sięgnąć, gdy chcemy usmażyć potrawę, jest olej kokosowy. Olej ten dobrze sprawdza się podczas obróbki termicznej ponieważ ma wysoki punkt dymienia.
Zobacz też: Dobry olej, czyli jaki?
Podobnie jest z olejem z orzechów makadamia lub olejem z awokado. Te artykuły spożywcze również są odporne na działanie wysokiej temperatury. Poza tym możemy je spożywać na zimno jako dodatek do sałatek.
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwój wielu chorób. Niestety, oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia, ponieważ źle znosi kontakt z wysoką temperaturą. Będzie jednak doskonałym dodatkiem do sałatek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.