Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Najgorszy olej do smażenia. Pod wpływem ciepła staje się toksyczną bombą

672

Olej to produkt obecny niemal w każdej kuchni. Niestety, nie wszyscy wiedzą, że nie każdy olej nadaje się do gotowania. Sprawdź, jaki rodzaj oleju wybrać przygotowując potrawy, żeby były smaczne i do tego zdrowe.

Najgorszy olej do smażenia. Pod wpływem ciepła staje się toksyczną bombą
(Getty Images)

Najgorsze oleje do gotowania

Powszechna opinia głosi, że oleje zawierające idealnie zrównoważone kwasy omega-3 i omega-6 to dobry wybór. Te nienasycone kwasy tłuszczowe są istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak ich nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia i może powodować stany zapalne.

Kolejnym produktem, który może nam zaszkodzić jest olej rafinowany. Smażenie na tego rodzaju oleju powoduje wytwarzanie się toksycznych, potencjalnie rakotwórczych związków.

Oleje wielonasycone to produkty, które nie są zalecane do smażenia. Dlatego np. olej sojowy, kukurydziany, lniany czy olej z pestek dyniowych, nie będą dobrym wyborem. Mają słabą odporność na wysokie temperatury i poddane obróbce termicznej mogą wydzielać toksyczne substancje. Mówi się, że stają się wtedy toksyczną bombą.

Innym produktem, którego powinniśmy unikać jest olej wyprodukowany z roślin modyfikowanych genetycznie. Na zachodzie na liście nasion genetycznie modyfikowanych znajdziemy zarówno rzepak, soję, jak i słonecznika, czyli niezwykle popularne rośliny.

Najlepsze oleje do gotowania

Jednym z olejów, po który warto sięgnąć, gdy chcemy usmażyć potrawę, jest olej kokosowy. Olej ten dobrze sprawdza się podczas obróbki termicznej ponieważ ma wysoki punkt dymienia.

Podobnie jest z olejem z orzechów makadamia lub olejem z awokado. Te artykuły spożywcze również są odporne na działanie wysokiej temperatury. Poza tym możemy je spożywać na zimno jako dodatek do sałatek.

Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwój wielu chorób. Niestety, oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia, ponieważ źle znosi kontakt z wysoką temperaturą. Będzie jednak doskonałym dodatkiem do sałatek.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 03.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Warszawie. 24-latka wyskoczyła z 8. piętra. Nie żyje
Administracja Trumpa wprowadzi cła na Meksyk? Prezydentka ma plan
Nowy sondaż wśród Ukraińców. Takie poparcie ma Zełenski
Zderzenie autokarów w Barcelonie. Ponad 50 osób rannych
Senior z Łomży wygrał w loterii. Cztery osoby aresztowane
Trump ostro o Zełenskim. "Ten gość nie chce pokoju"
Okradli willę w Wilanowie. Zniknęły 2 elektryczne auta i droga biżuteria
Polak zmarł w Niemczech. Ujawnili wstępne okoliczności tragedii
Prymas Polski krytykuje pomysł rządu. Poszło o pieniądze
Maskotka FC Barcelony straszy dzieci? Pojawiło się nagranie z synkiem piłkarza
Dramatyczne zdarzenie w Warszawie. 12-latka skoczyła na jezdnię ekspresówki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić