Ser to bardzo istotny element kuchni włoskiej, greckiej i amerykańskiej. Na polskich stołach również regularnie pojawiają się różne gatunki sera. Niestety niektóre sery zawierają spore ilości łuszczów nasyconych, których nadmiar w diecie jest szkodliwy dla zdrowia. Wówczas cholesterol gromadzi się w naczyniach krwionośnych i odkłada w postaci złogów. Zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi może doprowadzić do miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Sery posiadają wiele składników odżywczych takich jak białko, witamina A, B12 oraz wapń i cynk. Zawierają również sporo tłuszczu, więc osoby będące na diecie powinny ograniczyć spożywanie tych produktów.
Najwięcej tłuszczów nasyconych zawiera parmezan, cheddar i ser halloumi. Te gatunki serów często występują w kuchni włoskiej i greckiej. Regularne spożywanie serków śmietankowych czy mascarpone również może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie.
W trosce o prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie, lepiej sięgnąć po ser feta lub twaróg. Są zdecydowanie zdrowsze i mniej tłuste. Poza tym są bogatym źródłem wapnia i witaminy D. Osoby mające za wysoki cholesterol powinny mascarpone zastąpić ricottą, a zamiast cheddara zjeść goudę.
Tak naprawdę wszystkie rodzaje sera zawierają tłuszcz i sól, więc każdy z nich należy spożywać z umiarem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.