Najgorszy tłuszcz świata. W USA zakazany, u nas dodawany na potęgę
W Kanadzie wprowadzono zakaz stosowania tłuszczów trans. W ciągu 3 lat produkty zawierające te tłuszcze mają całkowicie zniknąć z półek sklepowych, a kolejne nie będą wprowadzane do obiegu, nie będą też importowane. Dowiedz się więcej na temat szkodliwości tłuszczów trans.
Szkodliwe tłuszcze trans
Niebezpieczne tłuszcze trans występują w różnego rodzaju przekąskach m.in. w pieczywie o przedłużonej trwałości, frytkach, mrożonych pierogach, pączkach, chipsach, ciastkach, majonezie, margarynie, fast foodach, a także w niektórych batonikach (nawet tych określanych jako ”fit”), smarowidłach do pieczywa, serkach do kanapek, masłach orzechowych. Lista jest naprawdę długa. Spożywanie produktów spożywczych tego typu może powodować poważne schorzenia.
Rózgi i prezenty dla polityków. Tak odpowiedzieli Polacy
Tłuszcze trans zwiększają ryzyko nowotworów
Tłuszcze trans zwiększają ryzyko nowotworów, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym. Eksperci ostrzegają przed rakiem jelita grubego. To schorzenie rozwija się w ukryciu i we wczesnym stadium nie daje żadnych objawów. W wielu przypadkach nowotwór ten jest zbyt późno diagnozowany, żeby skutecznie go wyleczyć. Aby uniknąć rozwoju tego nowotworu konieczne jest zadbanie o zdrową, zbilansowaną dietę.
Tłuszcze trans podnoszą poziom cholesterolu we krwi
Tłuszcze trans zapychają tętnice, co może doprowadzić do miażdżycy, zawału i udaru serca. Są uznawane za główny powód chorób układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie tych tłuszczów podnosi poziom złego cholesterolu jednocześnie obniżając poziom dobrego cholesterolu we krwi.
Czytaj także: Czy można oczyścić organizm z cukru w 3 dni?
Przy regularnym spożywaniu tłuszczów trans następuje wzrost niekorzystnych lipoprotein o małej gęstości, które wypierają potrzebne dla organizmu lipoproteiny o dużej gęstości. Żeby obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu należy odpowiednio się odżywiać, być aktywnym fizycznie, zrezygnować z palenia papierosów i unikać stresu.
Tłuszcze trans a cukrzyca typu 2
Tłuszcze trans przyczyniają się również do otyłości, której efektem może być insulinooporność i cukrzyca typu 2. Cukrzyca może doprowadzić do rozwoju groźnej neuropatii cukrzycowej. Poza tym choroba może przyczynić się do poważnych uszkodzeń narządu wzroku.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabierają całą energię
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na infekcje bakteryjne i grzybicze. Schorzenie to może skutkować niedokrwieniem kończyn i problemem z gojeniem ran, co w najgorszym przypadku kończy się amputacją.