Białe pieczywo
Wyroby piekarnicze wyprodukowane na bazie białej mąki szybko podnoszą stężenie glukozy w krwiobiegu, po czym powodują jej nagły spadek. Tego rodzaju żywność wywołuje wahania poziomu insuliny i sprawia, że czujemy się senni i zmęczeni. Zamiast jeść na śniadanie białe pieczywo i słodkie drożdżówki, zdecydowanie lepiej sięgnąć po produkty pełnoziarniste.
Płatki z mlekiem
Wiele osób uważa, że jedzenie płatków śniadaniowych jest dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Niestety w większości tych produktów znajdziemy cukier, substancje słodzące, sztuczne barwniki i konserwanty. Chcąc uniknąć niebezpiecznych skoków glukozy we krwi, warto wybierać płatki mający najprostszy skład lub sięgnąć po ich zdrowsze zamienniki - płatki owsiane, ryżowe, gryczane lub jaglane.
Czytaj też: Tylko cztery składniki. Tak obniżysz cholesterol
Gotowe dania
Wysokoprzetworzona żywność powinna zniknąć raz na zawsze z naszego codziennego jadłospisu. Dotyczy to zwłaszcza pierwszego posiłku w ciągu dnia. Gotowe kanapki czy sałatki dostarczą nam znaczne ilości cukru, soli, niezdrowych tłuszczów i szkodliwych chemicznych substancji.
Napoje słodzone
Jeżeli chcemy rozpocząć dzień od soku, powinien to być napój przyrządzony ze świeżych owoców. Wiele tego rodzaju produktów pochodzących ze sklepu ma w sobie sporo cukrów i sztucznych słodzików. Jeśli natomiast naszym porannym rytuałem jest wypicie kawy czy herbaty, lepiej wzbogacić ich smak łyżeczką naturalnego miodu, zamiast dodawać do nich cukier.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jogurty owocowe
Zanim rano sięgniemy po jogurt z dodatkiem naszych ulubionych owoców, lepiej przeczytajmy skład tego produktu znajdujący się na opakowaniu. Jeśli znajdziemy w nim substancje konserwujące, słodziki i znaczne ilości cukru, to dobrym pomysłem będzie zastąpienie go jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.