Wbrew temu, co często sugerują nam reklamy, z pozoru syte śniadanie nie zawsze jest dobrym wyborem - szczególnie dla naszego mózgu.
Dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetu Macquarie w Sydney. Badając, jak produkty spożywane na śniadanie wpływają na metabolizm i zdolności poznawcze mózgu odkryli, że popularne tosty czy mleczne, słodkie napoje obniżają pracę mózgu.
Zobacz także: Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja
Badania objęły 1000 zdrowych osób podzielonych na trzy grupy. W trakcie czterodniowego eksperymentu każda grupa spożywała przygotowane specjalnie dla nich posiłki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierwsza grupa jadła tłuste i mało zdrowe produkty (tosty i czekoladowy shake). W pozostałych serwowano posiłki o wyższej wartości odżywczej, za to w mniejszych porcjach.
Uczestnicy przechodzili testy na szybkość uczenia się i pamięć przed rozpoczęciem eksperymentu oraz tuż po jego zakończeniu. Podsumowując, badacze z Australii odkryli, że osoby spożywające tłuste i cukrowe śniadania gorzej radziły sobie w testach niż te, które jadły zdrowsze posiłki na rozpoczęcie dnia.
Wyniki badań zostały opublikowane w "The Conversation". Szef badań, Dominic Train, wyjaśnił, że spożywanie niezdrowych śniadań podnosi poziom cukru we krwi, negatywnie wpływając na zdolność zapamiętywania i funkcje poznawcze.
Również badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim przyniosły podobne wyniki, o których donosi czasopismo "The American Journal of Clinical Nutrition". Celem było zrozumienie wpływu niezdrowych śniadań na pamięć i zdolność przetwarzania informacji.
Eksperyment objął 16 mężczyzn w wieku od 19 do 28 lat, którzy przez pięć dni jedli przypisane im śniadania. Jedna grupa spożywała posiłki o niskiej zawartości węglowodanów, druga otrzymywała produkty bogate w węglowodany, a trzecia grupa zaczynała dzień od zbilansowanego śniadania.
Najmniej zdrowe posiłki zawierały 70 proc. tłuszczu, 26 proc. białka i 4 proc. węglowodanów. Dla porównania, zdrowe śniadania składały się w 50 proc. z węglowodanów, w 26 proc. z protein i w 24 proc. z tłuszczu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.