Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Najgorszy wybór na śniadanie. "Wmówiono nam"

69

Pierwszy posiłek dnia powinien być słodki czy słony? Francuska biochemiczka Jessie Inchauspe, autorka książki "Glukozowa rewolucja" ma na ten temat jasne zdanie. Na konferencji żywieniowej "Koszty złego odżywiania" uznała, że wszystkich nas - w kwestii śniadań - okłamano. Jaka jest więc prawda o śniadaniach?

Najgorszy wybór na śniadanie. "Wmówiono nam"
Jakie produkty warto jeść na śniadanie? Na przykład ser biały (Licencjodawca, Prashant Chauhan)

Najlepsze śniadanie

Najlepsze śniadanie to śniadanie na słono, oparte na białku. Białko jest bardzo ważną substancją, którą należy spożywać, aby zapewnić uczucie sytości. Organizm go potrzebuje, a jemy go za mało. Dobrze też, jeśli śniadanie jest nieco pikantne - wyjaśniła na konferencji biochemiczka Jessie Inchauspe.

- Jedzenie pikantnych potraw przede wszystkim zapewnia nam uczucie sytości na dłużej i powstrzymuje nas od podjadania w celu zdobycia kolejnej słodkiej porcji. Żadne produkty spożywcze nie są zabronione, ale należy je jeść w odpowiednich ilościach i o właściwej porze dnia - podkreśliła.

Jej zdaniem ze śniadań powinien zostać wyeliminowany sok pomarańczowy, który zazwyczaj zawiera około siedmiu łyżeczek cukru na szklankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Płatki śniadaniowe dla dzieci. Eksperci je sprawdzili i alarmują ws. ich składu

- Wmówiono nam, że śniadanie powinno być słodkie. Tymczasem spożywanie słodkich śniadań zostało wymyślone przez przemysł spożywczy tylko po to, aby zarabiać pieniądze. Zamiast słodkiego śniadania, zjedz pikantne! - twierdzi ekspertka.

Najlepiej własnoręcznie przygotowane w domu, nie takie, które już zostało przetworzone. Możesz też zjeść resztki z wczorajszego obiadu. Ryby, warzywa i placki świetnie się sprawdzą w charakterze śniadania - mówiła.

Dlaczego słodkie śniadania nie są najlepszym wyborem?

Zdaniem autorki książki "Glukozowa rewolucja" słodkie śniadania zmniejszają poziom energii. Po chwilowym skoku energetycznym, odczuwamy bowiem zmęczenie i głód.

Decydując się na śniadanie zawierające białko (nabiał), tłuszcz (awokado lub tłuste ryby) i błonnik (warzywa) uzyskamy stabilny poziom energii i unikniemy popołudniowego krachu energetycznego.

Jeśli jednak mamy ochotę na słodkie, nie zawsze musimy z niego rezygnować. Warto przy tym pamiętać o tym, że najwięcej szkód przynosi żywność ultraprzetworzona - zamiast kupować w sklepie dosładzane płatki śniadaniowe, przygotujmy w domu własną granolę!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić