Najlepsze śniadanie
Najlepsze śniadanie to śniadanie na słono, oparte na białku. Białko jest bardzo ważną substancją, którą należy spożywać, aby zapewnić uczucie sytości. Organizm go potrzebuje, a jemy go za mało. Dobrze też, jeśli śniadanie jest nieco pikantne - wyjaśniła na konferencji biochemiczka Jessie Inchauspe.
- Jedzenie pikantnych potraw przede wszystkim zapewnia nam uczucie sytości na dłużej i powstrzymuje nas od podjadania w celu zdobycia kolejnej słodkiej porcji. Żadne produkty spożywcze nie są zabronione, ale należy je jeść w odpowiednich ilościach i o właściwej porze dnia - podkreśliła.
Jej zdaniem ze śniadań powinien zostać wyeliminowany sok pomarańczowy, który zazwyczaj zawiera około siedmiu łyżeczek cukru na szklankę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- Wmówiono nam, że śniadanie powinno być słodkie. Tymczasem spożywanie słodkich śniadań zostało wymyślone przez przemysł spożywczy tylko po to, aby zarabiać pieniądze. Zamiast słodkiego śniadania, zjedz pikantne! - twierdzi ekspertka.
Najlepiej własnoręcznie przygotowane w domu, nie takie, które już zostało przetworzone. Możesz też zjeść resztki z wczorajszego obiadu. Ryby, warzywa i placki świetnie się sprawdzą w charakterze śniadania - mówiła.
Dlaczego słodkie śniadania nie są najlepszym wyborem?
Zdaniem autorki książki "Glukozowa rewolucja" słodkie śniadania zmniejszają poziom energii. Po chwilowym skoku energetycznym, odczuwamy bowiem zmęczenie i głód.
Decydując się na śniadanie zawierające białko (nabiał), tłuszcz (awokado lub tłuste ryby) i błonnik (warzywa) uzyskamy stabilny poziom energii i unikniemy popołudniowego krachu energetycznego.
Jeśli jednak mamy ochotę na słodkie, nie zawsze musimy z niego rezygnować. Warto przy tym pamiętać o tym, że najwięcej szkód przynosi żywność ultraprzetworzona - zamiast kupować w sklepie dosładzane płatki śniadaniowe, przygotujmy w domu własną granolę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.