Lemoniady
Eksperci ostrzegają, że gotowa lemoniada bardzo często jest bombą cukrową lub ma w swoim składzie szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy. Regularne sięganie po ten napój zwiększa ilość lipidów i trójglicerydów w wątrobie stopniowo wyniszczając ten narząd. Poza tym przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Dlatego chcąc uniknąć poważnych problemów zdrowotnych najlepiej samodzielnie przygotować domową lemoniadę, używając do tego świeżej cytryny, limonki, wody niegazowanej, lodu i liści mięty.
Smakowe jogurty
Większość smakowych jogurtów pitnych wcale nie zawiera bogatych w witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze owoców. Zamiast tego dodaje się do nich skoncentrowany sok owocowy, a także słodziki oraz sztuczne substancje zagęszczające, barwiące i aromatyzujące.
Zamiast sięgać po owocowy jogurt pitny zdecydowanie lepiej wybrać jogurt naturalny i dodać do niego świeże owoce. W ten sposób dostarczymy do naszego organizmu odpowiednie ilości przyswajalnego białka, wapnia i witamin należących do grupy B.
Napoje kawowe
Praktycznie we wszystkich dyskontach spożywczych i supermarketach możemy znaleźć mleczne napoje kawowe o smaku czekoladowym, karmelowym, śmietankowym, migdałowym czy orzechowym. Niestety mają wysoki indeks glikemiczny i są bogatym źródłem maltodekstryny i syropu glukozowego. Z tego względu powinny ich unikać zwłaszcza pacjenci z insulionoopornością i cukrzycą typu 2.
Wody smakowe
Niektórym osobom orzeźwiająca woda smakowa może wydawać się odżywczym i zdrowym produktem. Jak się jednak okazuje, w wielu przypadkach znajdziemy w niej takie szkodliwe substancje jak sacharyna sodowa, acesulfam K, benzoesan i cyklaminian sodu oraz wysokofruktozowy syrop kukurydziany.
Sięgając po nie regularnie, zwiększamy ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby i hipertriglicerydemii, czyli zbyt wysokiego stężenia trójglicerydów w krwiobiegu.