Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najgorszy wybór. Są cukrową bombą i mają fatalny wpływ na wątrobę

22

Produkty spożywcze, po które sięgamy każdego dnia, mogą wpływać korzystnie na naszą kondycję zdrowotną lub poważnie jej zagrażać. Niektóre z nich są naszpikowane cukrem i przyczyniają się do rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Oto lista napojów, które powinno się wykluczyć z codziennego jadłospisu.

Najgorszy wybór. Są cukrową bombą i mają fatalny wpływ na wątrobę
Takich napojów lepiej unikać (Getty Images, Anna&Tomasz Skoczen)

Lemoniady

Eksperci ostrzegają, że gotowa lemoniada bardzo często jest bombą cukrową lub ma w swoim składzie szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy. Regularne sięganie po ten napój zwiększa ilość lipidów i trójglicerydów w wątrobie stopniowo wyniszczając ten narząd. Poza tym przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.

Dlatego chcąc uniknąć poważnych problemów zdrowotnych najlepiej samodzielnie przygotować domową lemoniadę, używając do tego świeżej cytryny, limonki, wody niegazowanej, lodu i liści mięty.

Smakowe jogurty

Większość smakowych jogurtów pitnych wcale nie zawiera bogatych w witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze owoców. Zamiast tego dodaje się do nich skoncentrowany sok owocowy, a także słodziki oraz sztuczne substancje zagęszczające, barwiące i aromatyzujące.

Zamiast sięgać po owocowy jogurt pitny zdecydowanie lepiej wybrać jogurt naturalny i dodać do niego świeże owoce. W ten sposób dostarczymy do naszego organizmu odpowiednie ilości przyswajalnego białka, wapnia i witamin należących do grupy B.

Napoje kawowe

Praktycznie we wszystkich dyskontach spożywczych i supermarketach możemy znaleźć mleczne napoje kawowe o smaku czekoladowym, karmelowym, śmietankowym, migdałowym czy orzechowym. Niestety mają wysoki indeks glikemiczny i są bogatym źródłem maltodekstryny i syropu glukozowego. Z tego względu powinny ich unikać zwłaszcza pacjenci z insulionoopornością i cukrzycą typu 2.

Wody smakowe

Niektórym osobom orzeźwiająca woda smakowa może wydawać się odżywczym i zdrowym produktem. Jak się jednak okazuje, w wielu przypadkach znajdziemy w niej takie szkodliwe substancje jak sacharyna sodowa, acesulfam K, benzoesan i cyklaminian sodu oraz wysokofruktozowy syrop kukurydziany.

Sięgając po nie regularnie, zwiększamy ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby i hipertriglicerydemii, czyli zbyt wysokiego stężenia trójglicerydów w krwiobiegu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić