Owsianka ma ogromne grono wielbicieli, ale i przeciwników, którzy kojarzą ją wyłącznie z mało smaczną zupą z przedszkola. To błąd, bo owsiankę można przygotować na wiele różnych sposobów, by była bardzo smaczna, np. z dodatkiem miodu i truskawek lub borówek.
Owies warto włączyć na stałe do naszego jadłospisu, gdyż jest to jedno z najzdrowszych zbóż. Znajdziemy w nim składniki mineralne, takie jak wapń, potas, żelazo, miedź, cynk fosfor czy mangan oraz witaminy z grupy B. To cenne źródło błonnika ma potwierdzone naukowo działanie odchudzające, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.
Owsianka dzięki zawartości beta-glukanu tworzy w jelitach substancję przypominającą żel, którą jelita uwielbiają. Dzięki temu nie tylko zwiększa uczucie sytości po posiłku, ale także wspomaga rozwój dobrej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Dodatkowo dzięki temu, że obniża poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwości tkanek na insulinę, chroni przed rozwojem cukrzycy. Owsianka pomaga też utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.