Kurkuma
W kurkumie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę E i K, olejki eteryczne, wapń, potas, magnez, żelazo oraz kurkuminę. Kurkuma nie tylko poprawia smak ulubionych dań, ale posiada również właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe i przeciwdrobnoustrojowe.
Po kurkumę powinny regularnie sięgać osoby skarżące się na wzdęcia, wrzody, biegunkę, stan zapalny błon śluzowych jelita i żołądka, zespół jelita drażliwego, problemy z wątrobą i trzustką. Według dietetyków, żeby zwiększyć przyswajalność cennej kurkuminy, kurkumę najlepiej połączyć z tłuszczem i czarnym pieprzem.
Koper włoski
Nasiona kopru zawierają ponad 28 cennych dla naszego organizmu związków. Można do nich zaliczyć limonen i anetol, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne i antynowotworowe.
Regularnie sięgając po tę przyprawę, poprawimy perystaltykę naszych jelit, usprawnimy proces trawienny, zmniejszymy napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz zredukujemy objawy wzdęcia czy ból. Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości kopru, wystarczy nasiona z tej rośliny zalać wrzątkiem. Tak przygotowany wywar pijemy trzy razy w ciągu dnia.
Goździki
Goździki wpływają korzystnie na cały układ trawienny, pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, działają rozgrzewająco, wzmacniają odporność, niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i redukują poziom cukru we krwi.
Dzięki zawartości eugenolu goździki świetnie sprawdzają się jako środek na pasożyty. Żucie goździków pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust i zabija bakterie. Napar na bazie goździków to skuteczny lek na uczucie ciężkości, zgagę, biegunkę, wzdęcia i bóle brzucha.
Kminek
Kminek stymuluje produkcję żółci i enzymów trawiennych, dzięki czemu nasz organizm sprawniej trawi tłuste i ciężkostrawne potrawy. Ta popularna przyprawa odświeża oddech, pobudza apetyt, przyspiesza perystaltykę jelit, a także pomaga na ból brzucha, zgagę, wzdęcia, zaparcia, biegunkę i zapalenie zatok.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.