Kakao (spożywane bez dodatku cukru)
Zawiera kofeinę i teobrominę, które wspomagają koncentrację.
Jest również bogatym źródło polifenoli, znanych ze swoich potężnych właściwości przeciwutleniających. Polifenole skutecznie chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia się komórek i przyczyniając się do poprawy ogólnego zdrowia i samopoczucia.
Kakao jest także źródłem miedzi, niezbędnej do produkcji kolagenu, oraz cynku, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, krwionośnego, kostnego i nerwowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Pierwszy objaw raka krtani. To nie ból gardła
Pomaga ponadto w ochronie przed chorobami serca, niektórymi rodzajami raka, obniża ciśnienie krwi, poprawia przepływ krwi do mózgu, wspiera układ trawienny, poprawia nastrój oraz metabolizm glukozy.
Matcha
Matcha, kolejna alternatywa dla kawy, zawiera kofeinę, ale jej wpływ na organizm jest łagodniejszy i trwalszy.
Wytwarzana z suszonych i sproszkowanych liści herbaty, która rośnie wyłącznie w określonych warunkach, matcha dostarcza znacznych ilości witamin i minerałów, w tym witamin C i E, a także beta-karotenów, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.
Czytaj także: Profesor: Nigdy nie rozpoczynajmy dnia od kawy. Nigdy
Matcha zawiera więcej antyoksydantów niż większość innych znanych produktów — są to m.in. katechiny, zwłaszcza EGCG, które mają silne działanie przeciwutleniające, antynowotworowe i przyspieszające metabolizm.
Regularne spożywanie matchy wspiera pracę mózgu, poprawia koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się, ma działanie relaksujące, niweluje stres, obniża poziom złego cholesterolu i pomaga w utrzymaniu zdrowia serca.
Yerba mate
Yerba mate to napar pochodzący z Ameryki Południowej. Przyrządzany jest z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego i stanowi doskonały substytut kawy. Chociaż nie zawiera kofeiny, obfituje w naturalne związki stymulujące, takie jak teobromina (również obecna w kakao) i teofilina.
Yerba mate dodaje energii, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, przyspiesza przemianę materii, pozytywnie wpływa na pracę serca i układu odpornościowego oraz jest bogata w antyoksydanty.
Dostępna jest również w wielu smakowych wariantach, co może być atrakcyjną opcją dla osób nieprzepadających za smakiem tradycyjnej yerby.