Lilak pospolity - właściwości zdrowotne
Krzew lub drzewko z rodziny oliwkowatych błędnie nazywane jest bzem — w rzeczywistości to lilak pospolity. Jak jednak zwał, tak zwał — bez/lilak właściwości ma wybitne, bo zawiera syringinę (alkohol fenolowy), która działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo, neuroprotekcyjnie, antyoksydacyjnie, antyseptycznie i moczopędnie, a także chroni wątrobę i wzmacnia układ pokarmowy.
Oznacza to, że przyrządzona z lilaka nalewka będzie między innymi wspierać stawy i mięśnie, łagodzić wszelkie dolegliwości układu pokarmowego, niwelować nerwobóle, przeziębienia, bóle głowy, problemy z górnymi drogami oddechowymi i z pęcherzem.
Żeby przygotować nalewkę z bzu, potrzebujesz:
- 3 kiście dojrzałych kwiatów bzu (lilak pospolity zakwita w maju, a termin jego przycinania przypada zazwyczaj na czerwiec, nie warto się spieszyć!),
- 1,5 szklanki spirytusu,
- szklanka wody (lub odrobinę więcej),
- szklanka cukru,
- sok z cytryny lub limonki.
Przepis na nalewkę z bzu:
Wypłucz kwiaty, zostaw je do wyschnięcia, oderwij od gałązek i upewnij, że nie zamieszkały w nim żadne stworzenia. Włóż do dużego słoika, zalej alkoholem i wodą, po czym odłóż w suche i chłodne miejsce. Codziennie potrząsaj słoikiem, a po 10 dniach przelej powstały napój przez gazę (upewnij się, że w naczyniu nie zostały resztki kwiatów).
Jeśli zamierzasz stosować nalewkę zewnętrznie, np. smarować nią obolałe stawy, odlej przeznaczoną na to część do butelki. Do tego, co pozostało — czyli tego, co będziesz pić — dodaj miksturę z wody, cukru i cytrusa.
Zrobione! Ponownie odłóż całość w chłodne miejsce. Po wakacjach, za około 3 miesiące, nalewka będzie gotowa do spożycia. Warto jej jednak dać trochę więcej czasu — im później zaczniemy ją stosować, tym będzie głębsza i smaczniejsza.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.