Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Najlepszy czas na nalewkę z bzu. Wspiera stawy i mięśnie

0

Zapach bzu unosi się nad parkami od kilku tygodni, są jednak wśród nas tacy, którym sam zapach nie wystarcza. Dostępność i zdrowotne właściwości bzu sprawiają, że trudno oprzeć się pokusie przyrządzenia z niego smacznej nalewki. Teraz jest na to idealny moment!

Najlepszy czas na nalewkę z bzu. Wspiera stawy i mięśnie
Nalewka z kwiatów bzu (Getty Images, igorr1)

Lilak pospolity - właściwości zdrowotne

Krzew lub drzewko z rodziny oliwkowatych błędnie nazywane jest bzem — w rzeczywistości to lilak pospolity. Jak jednak zwał, tak zwał — bez/lilak właściwości ma wybitne, bo zawiera syringinę (alkohol fenolowy), która działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo, neuroprotekcyjnie, antyoksydacyjnie, antyseptycznie i moczopędnie, a także chroni wątrobę i wzmacnia układ pokarmowy.

Oznacza to, że przyrządzona z lilaka nalewka będzie między innymi wspierać stawy i mięśnie, łagodzić wszelkie dolegliwości układu pokarmowego, niwelować nerwobóle, przeziębienia, bóle głowy, problemy z górnymi drogami oddechowymi i z pęcherzem.

Żeby przygotować nalewkę z bzu, potrzebujesz:

- 3 kiście dojrzałych kwiatów bzu (lilak pospolity zakwita w maju, a termin jego przycinania przypada zazwyczaj na czerwiec, nie warto się spieszyć!),

- 1,5 szklanki spirytusu,

- szklanka wody (lub odrobinę więcej),

- szklanka cukru,

- sok z cytryny lub limonki.

Przepis na nalewkę z bzu:

Wypłucz kwiaty, zostaw je do wyschnięcia, oderwij od gałązek i upewnij, że nie zamieszkały w nim żadne stworzenia. Włóż do dużego słoika, zalej alkoholem i wodą, po czym odłóż w suche i chłodne miejsce. Codziennie potrząsaj słoikiem, a po 10 dniach przelej powstały napój przez gazę (upewnij się, że w naczyniu nie zostały resztki kwiatów).

Jeśli zamierzasz stosować nalewkę zewnętrznie, np. smarować nią obolałe stawy, odlej przeznaczoną na to część do butelki. Do tego, co pozostało — czyli tego, co będziesz pić — dodaj miksturę z wody, cukru i cytrusa.

Zrobione! Ponownie odłóż całość w chłodne miejsce. Po wakacjach, za około 3 miesiące, nalewka będzie gotowa do spożycia. Warto jej jednak dać trochę więcej czasu — im później zaczniemy ją stosować, tym będzie głębsza i smaczniejsza.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Szkoły w czasach PRL-u. Jasiu, marsz do kąta!
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić