Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Najlepszy napój dla jelit. Chroni przed cukrzycą

11

Ci, którzy kiedykolwiek mieli wyrzuty sumienia po zjedzeniu deski serów, mogą dziś odetchnąć z ulgą. Naukowcy przeanalizowali osiem znaczących prac naukowych, które w sumie uwzględniały dane 83 tysięcy osób. Doszli do wniosku, że regularne spożywanie serów i innych produktów mlecznych zmniejsza prawdopodobieństwo depresji aż o 11 proc.

Najlepszy napój dla jelit. Chroni przed cukrzycą
Dlaczego warto pić kefir? (Licencjodawca, Tetiana Maksymenko)

Sery, które zmniejszają ryzyko depresji

Proces fermentacji mleka, oprócz zmiany smaku, konsystencji i zapachu, wpływa również na poprawę strawności produktu, zwiększenie zawartości niektórych składników odżywczych (np. witamin z grupy B), a także produkcję związków bioaktywnych, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie spożywającego (np. bakterie probiotyczne).

Do sfermentowanych produktów mlecznych należą jogurty, kefir, niektóre maślanki, twaróg i niektóre rodzaje serów.

Nasza metaanaliza wskazała, że sfermentowane produkty mleczne mogą zniwelować ryzyko depresji poprzez działanie na oś jelita-mózg — napisali naukowcy z West China Hospital.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Masz wysokie ciśnienie? Pij kefir

Ich zdaniem przeanalizowane prace naukowe dostarczają wielu dowodów na to, że probiotyki wpływają na mózg poprzez tworzenie zmian w mikrobiocie jelitowej, redukcję stanów zapalnych i potencjał produkcji neuroprzekaźników.

To jednak nie są jedyne zalety spożywania sfermentowanych produktów mlecznych.

Naukowcy wskazują, że ich spożywanie obniża ciśnienie tętnicze i znacznie skraca czas trwania biegunki, która, choć może wydawać nam się błaha, jest jednym z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Badania wykazują również, że zarówno kefiry, jak i jogurty obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 aż o 30 proc.

- Nadmierna konsumpcja tych wszystkich produktów nie przynosi dodatkowych korzyści — podkreślili badacze. Należy również pamiętać, że choć sfermentowane produkty mleczne mają wiele zalet, niektóre osoby mogą mieć problem z ich tolerancją.

Najlepsze ze sfermentowanych produktów

Tymczasem naukowcy z chińskiego Uniwersytetu Hajnan – również na podstawie analizy dostępnych prac naukowych oraz własnych badań — stwierdzili, że choć każda sfermentowana żywność dostarcza wielu korzyści, to najwięcej korzystnych bakterii, przy jednocześnie niskiej zawartości potencjalnie szkodliwych mikrobów oraz genów oporności na antybiotyki, zawierają właśnie sfermentowane produkty mleczne.

Oznacza to, że mogą mieć najlepsze działanie przy najwyższym poziomie bezpieczeństwa.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić