Sery, które zmniejszają ryzyko depresji
Proces fermentacji mleka, oprócz zmiany smaku, konsystencji i zapachu, wpływa również na poprawę strawności produktu, zwiększenie zawartości niektórych składników odżywczych (np. witamin z grupy B), a także produkcję związków bioaktywnych, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie spożywającego (np. bakterie probiotyczne).
Do sfermentowanych produktów mlecznych należą jogurty, kefir, niektóre maślanki, twaróg i niektóre rodzaje serów.
Nasza metaanaliza wskazała, że sfermentowane produkty mleczne mogą zniwelować ryzyko depresji poprzez działanie na oś jelita-mózg — napisali naukowcy z West China Hospital.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ich zdaniem przeanalizowane prace naukowe dostarczają wielu dowodów na to, że probiotyki wpływają na mózg poprzez tworzenie zmian w mikrobiocie jelitowej, redukcję stanów zapalnych i potencjał produkcji neuroprzekaźników.
To jednak nie są jedyne zalety spożywania sfermentowanych produktów mlecznych.
Naukowcy wskazują, że ich spożywanie obniża ciśnienie tętnicze i znacznie skraca czas trwania biegunki, która, choć może wydawać nam się błaha, jest jednym z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Badania wykazują również, że zarówno kefiry, jak i jogurty obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 aż o 30 proc.
- Nadmierna konsumpcja tych wszystkich produktów nie przynosi dodatkowych korzyści — podkreślili badacze. Należy również pamiętać, że choć sfermentowane produkty mleczne mają wiele zalet, niektóre osoby mogą mieć problem z ich tolerancją.
Najlepsze ze sfermentowanych produktów
Tymczasem naukowcy z chińskiego Uniwersytetu Hajnan – również na podstawie analizy dostępnych prac naukowych oraz własnych badań — stwierdzili, że choć każda sfermentowana żywność dostarcza wielu korzyści, to najwięcej korzystnych bakterii, przy jednocześnie niskiej zawartości potencjalnie szkodliwych mikrobów oraz genów oporności na antybiotyki, zawierają właśnie sfermentowane produkty mleczne.
Oznacza to, że mogą mieć najlepsze działanie przy najwyższym poziomie bezpieczeństwa.