Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Najmodniejszy shot na wirusy. Zbija cukier, wymiata cholesterol

8

Zarówno miód, jak i czosnek są od lat chwalone za swoje korzyści zdrowotne. Ich wspólna fermentacja podwaja te korzyści, a wielbiciele medycyny naturalnej na całym świecie coraz częściej chwalą sobie taką metodę na zdrowie. Hasztag #HoneyGarlic ma 40 milionów wyświetleń na TikToku! Jak przygotować słynną czosnkowo-miodową miksturę?

Najmodniejszy shot na wirusy. Zbija cukier, wymiata cholesterol
Czosnek i miód to mocarze na odporność (Licencjodawca)

Miód i czosnek - duet na grypę

Połączenie miodu z czosnkiem nazywane jest "środkiem zmieniającym życie", "płynnym złotem" i "nową ulubioną przyprawą".

Miód jest bogaty w przeciwutleniacze, ma działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i wykazuje korzystny wpływ na układ pokarmowy. Działa antynowotworowo, do tego uchodzi za środek tłumiący kaszel i chroniący gardło.

Czosnek jest z kolei źródłem związków siarkowych o silnym działaniu antyoksydacyjnym, może wspomagać detoksykację wątroby i zapobiegać jej uszkodzeniom, ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Reguluje poziom cukru i cholesterolu, wspiera serce i układ odpornościowy.

Połączenie tych składników jest, zdaniem wielu, remedium na choroby często występujące o tej porze roku. Nie wystarczy jednak spożywać regularnie obu tych produktów.

Fermentacja miodu i czosnku

Wspólna fermentacja miodu i czosnku to proces, w którym łączy się surowy, niepasteryzowany miód z całymi ząbkami czosnku. Proces ten wykorzystuje naturalne właściwości fermentacyjne miodu, by rozwinąć w nim dodatkowe korzyści zdrowotne i wzbogacić jego smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Do fermentacji używa się surowego, niepasteryzowanego miodu i świeżego czosnku. Eksperci zalecają włożenie dwóch lub trzech obranych ząbków czosnku do słoika i zalanie ich surowym miodem. Ważne jest, aby miód całkowicie pokrywał czosnek, tworząc środowisko beztlenowe, które sprzyja fermentacji.

Słoik należy delikatnie zamknąć i umieścić w chłodnym i suchym miejscu, po czym codziennie przez miesiąc "odbijać" wieczko, by uniknąć wzrostu ciśnienia podczas fermentacji.

Po czterech tygodniach mikstura będzie gotowa do spożycia! Czosnek staje się miękki i łagodniejszy w smaku, a miód nabierze głębszego, bardziej złożonego profilu smakowego. Co więcej, fermentacja zwiększy bioaktywność niektórych składników czosnku.

Miksturą można smarować ser, krakersy i warzywa — całkowicie zmieniając ich smakowe oblicze.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Podpalili kilka aut Tesli. Może mieć to związek z globalnymi protestami
Komunikat Watykanu. Papież Franciszek przespał noc
Nagrał kilku turystów. Złapiesz się za głowę
Francja i Niemcy rywalizują o kontrakt na okręty podwodne dla Maroka
Trump wstrzymał dostawy broni dla Ukrainy. Jaką pomoc przekazały USA?
Katastrofa wstrząsnęła całą Polską. Tak wygląda miejsce tragedii
Umowa o minerałach z Ukrainą. Joe Biden chciał porozumienia
Czesi oszukali Putina. Dostał spory "prezent"
Zobaczył go w Tatrach. Od razu się zatrzymał i zaczął nagrywać
Tak Musk nazwał Zełenskiego. Odpowiedział na słowa Trumpa
Trump wstrzymuje pomoc dla Ukrainy. Biały Dom potwierdza
Wystarczył jeden gest Trumpa. To wtedy Zełenski był "ugotowany"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić