Miód i czosnek - duet na grypę
Połączenie miodu z czosnkiem nazywane jest "środkiem zmieniającym życie", "płynnym złotem" i "nową ulubioną przyprawą".
Miód jest bogaty w przeciwutleniacze, ma działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i wykazuje korzystny wpływ na układ pokarmowy. Działa antynowotworowo, do tego uchodzi za środek tłumiący kaszel i chroniący gardło.
Zobacz także: Silny antybiotyk. Chroni przed rakiem, zawałem, udarem
Czosnek jest z kolei źródłem związków siarkowych o silnym działaniu antyoksydacyjnym, może wspomagać detoksykację wątroby i zapobiegać jej uszkodzeniom, ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Reguluje poziom cukru i cholesterolu, wspiera serce i układ odpornościowy.
Połączenie tych składników jest, zdaniem wielu, remedium na choroby często występujące o tej porze roku. Nie wystarczy jednak spożywać regularnie obu tych produktów.
Fermentacja miodu i czosnku
Wspólna fermentacja miodu i czosnku to proces, w którym łączy się surowy, niepasteryzowany miód z całymi ząbkami czosnku. Proces ten wykorzystuje naturalne właściwości fermentacyjne miodu, by rozwinąć w nim dodatkowe korzyści zdrowotne i wzbogacić jego smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do fermentacji używa się surowego, niepasteryzowanego miodu i świeżego czosnku. Eksperci zalecają włożenie dwóch lub trzech obranych ząbków czosnku do słoika i zalanie ich surowym miodem. Ważne jest, aby miód całkowicie pokrywał czosnek, tworząc środowisko beztlenowe, które sprzyja fermentacji.
Słoik należy delikatnie zamknąć i umieścić w chłodnym i suchym miejscu, po czym codziennie przez miesiąc "odbijać" wieczko, by uniknąć wzrostu ciśnienia podczas fermentacji.
Zobacz także: Pij, nie żałuj sobie. To najsilniejszy naturalny lek
Po czterech tygodniach mikstura będzie gotowa do spożycia! Czosnek staje się miękki i łagodniejszy w smaku, a miód nabierze głębszego, bardziej złożonego profilu smakowego. Co więcej, fermentacja zwiększy bioaktywność niektórych składników czosnku.
Miksturą można smarować ser, krakersy i warzywa — całkowicie zmieniając ich smakowe oblicze.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.