Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Najmodniejszy shot na wirusy. Zbija cukier, wymiata cholesterol

8

Zarówno miód, jak i czosnek są od lat chwalone za swoje korzyści zdrowotne. Ich wspólna fermentacja podwaja te korzyści, a wielbiciele medycyny naturalnej na całym świecie coraz częściej chwalą sobie taką metodę na zdrowie. Hasztag #HoneyGarlic ma 40 milionów wyświetleń na TikToku! Jak przygotować słynną czosnkowo-miodową miksturę?

Najmodniejszy shot na wirusy. Zbija cukier, wymiata cholesterol
Czosnek i miód to mocarze na odporność (Licencjodawca)

Miód i czosnek - duet na grypę

Połączenie miodu z czosnkiem nazywane jest "środkiem zmieniającym życie", "płynnym złotem" i "nową ulubioną przyprawą".

Miód jest bogaty w przeciwutleniacze, ma działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i wykazuje korzystny wpływ na układ pokarmowy. Działa antynowotworowo, do tego uchodzi za środek tłumiący kaszel i chroniący gardło.

Czosnek jest z kolei źródłem związków siarkowych o silnym działaniu antyoksydacyjnym, może wspomagać detoksykację wątroby i zapobiegać jej uszkodzeniom, ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Reguluje poziom cukru i cholesterolu, wspiera serce i układ odpornościowy.

Połączenie tych składników jest, zdaniem wielu, remedium na choroby często występujące o tej porze roku. Nie wystarczy jednak spożywać regularnie obu tych produktów.

Fermentacja miodu i czosnku

Wspólna fermentacja miodu i czosnku to proces, w którym łączy się surowy, niepasteryzowany miód z całymi ząbkami czosnku. Proces ten wykorzystuje naturalne właściwości fermentacyjne miodu, by rozwinąć w nim dodatkowe korzyści zdrowotne i wzbogacić jego smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Do fermentacji używa się surowego, niepasteryzowanego miodu i świeżego czosnku. Eksperci zalecają włożenie dwóch lub trzech obranych ząbków czosnku do słoika i zalanie ich surowym miodem. Ważne jest, aby miód całkowicie pokrywał czosnek, tworząc środowisko beztlenowe, które sprzyja fermentacji.

Słoik należy delikatnie zamknąć i umieścić w chłodnym i suchym miejscu, po czym codziennie przez miesiąc "odbijać" wieczko, by uniknąć wzrostu ciśnienia podczas fermentacji.

Po czterech tygodniach mikstura będzie gotowa do spożycia! Czosnek staje się miękki i łagodniejszy w smaku, a miód nabierze głębszego, bardziej złożonego profilu smakowego. Co więcej, fermentacja zwiększy bioaktywność niektórych składników czosnku.

Miksturą można smarować ser, krakersy i warzywa — całkowicie zmieniając ich smakowe oblicze.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Niepokojące wnioski naukowców: zmiany klimatu hamują wzrost drzew
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić