W diecie mającej na celu poprawę kondycji stawów powinny znaleźć się produkty nabiałowe, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka i wapnia. Żeby wzmocnić kondycję kości, zębów i stawów warto codziennie sięgnąć po szklankę mleka, kefiru czy jogurtu naturalnego oraz 3-4 łyżki twarogu. Kolejne produkty, które wpływają korzystnie na stawy to m.in.: pieczywo i makaron pełnoziarnisty, otręby, warzywa strączkowe i niełuskany ryż.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obecny w nich błonnik pokarmowy pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów i tym samym odciążyć stawy. Z kolei wysoka zawartość witamin z grupy B redukuje długotrwały stres, który może zaburzać produkcję mazi stawowej. Osoby cierpiące z powodu stanu zapalnego stawów powinny przynajmniej 2 razy w tygodniu spożywać tłuste ryby morskie takie jak halibut, makrela, tuńczyk, sardynki, śledzie i flądra.
Zawierają wielonienasycone kwasy omega-3 wspomagających ruchomość stawów oraz witaminę D, która stymuluje wchłanianie wapnia i działa przeciwzapalnie. Silnymi sprzymierzeńcami w walce z bolącymi stawami będą również zdrowe warzywa i owoce. Można do nich zaliczyć m.in.: marchewkę, kapustę, pora, ogórki, brokuły, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek, kiełki, jagody, owoce cytrusowe, dziką różę i truskawki. Warto także pamiętać o przyprawach mających silne działanie przeciwzapalne. W naszej kuchni nie powinno zabraknąć kurkumy, anyżu, goździków, bazylii, chrzanu, imbiru, mięty, szałwii i cząbru.
W trosce o zdrowie naszych stawów nie zaszkodzi sięgnąć po takie napoje jak sok winogronowy, nektar z czarnej porzeczki i aronii oraz zielona herbata. Znajdziemy w nich antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia się organizmu, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i niszczą wolne rodniki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.