Najsilniejszy produkt przeciwzapalny. Stawy przestaną boleć
Przewlekłe stany zapalne w organizmie mogą przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Żeby tego uniknąć i złagodzić ich objawy należy włączyć do diety zdrowe produkty spożywcze. Dowiedz się, jaka żywność powinna znaleźć się w twoim codziennym menu.
Tłuste ryby
Tłuste ryby morskie takie jak śledź, łosoś, makrela i sardynka mają w sobie znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najzdrowsze z nich to kwasy DHA i EPA. Dlatego w trosce o zdrowie naszych stawów powinno się jeść ryby przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia - eksperci potwierdzają, że włączenie tłustych ryb na stałe do diety redukuje ból, jak leki przeciwzapalne.
Niezwykły jarmark świąteczny. Mimo 30 st. C, cztery razy dziennie pada tu śnieg
Awokado
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii osoby, które codziennie jedzą pół awokado, są mniej narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego, stany zapalne w organizmie i nowotwory. Sięgając regularnie po ten owoc, poradzimy sobie ze zbyt wysokim cholesterolem, podniesiemy odporność organizmu, wyregulujemy ciśnienie, wzmocnimy skórę i zadbamy o prawidłową pracę narządu wzroku.
Papryczka chilli
Antyoksydanty, takie jak witamina C i kapsaicyna obecne w chilli, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników zapobiegając tym samym stanom zapalnym. Jeżeli chcemy uniknąć stanu zapalnego, powinniśmy uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie jeden z najsilniejszych naturalnych preparatów przeciwzapalnych.
Oliwa z oliwek
Ten rodzaj tłuszczu to również produkt, obok którego nie można przejść obojętnie. Oliwa z oliwek tłoczona na zimno zawiera oleocanthal – substancje o właściwościach przeciwzapalnych.
Pomidory
Likopen obecny w pomidorach zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie człowieka i chronią go przed stanami zapalnymi. Najbogatszym źródłem likopenu są naturalne ketchupy, sosy i koncentraty pomidorowe.
Kurkuma
Jeżeli chcemy uniknąć bólu stawów, powinniśmy uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie jeden z najsilniejszych naturalnych preparatów przeciwzapalnych, jakim jest kurkuma.
Brokuły
W składzie tych warzyw znajduje się sulforafan – silny przeciwutleniacz. Dieta bogata w świeże brokuły usprawnia pracę układu krążenia i obniża ryzyko zachorowania na raka.