Tłuste ryby
Tłuste ryby morskie takie jak śledź, łosoś, makrela i sardynka mają w sobie znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najzdrowsze z nich to kwasy DHA i EPA. Dlatego w trosce o zdrowie naszych stawów powinno się jeść ryby przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia - eksperci potwierdzają, że włączenie tłustych ryb na stałe do diety redukuje ból, jak leki przeciwzapalne.
Awokado
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii osoby, które codziennie jedzą pół awokado, są mniej narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego, stany zapalne w organizmie i nowotwory. Sięgając regularnie po ten owoc, poradzimy sobie ze zbyt wysokim cholesterolem, podniesiemy odporność organizmu, wyregulujemy ciśnienie, wzmocnimy skórę i zadbamy o prawidłową pracę narządu wzroku.
Papryczka chilli
Antyoksydanty, takie jak witamina C i kapsaicyna obecne w chilli, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników zapobiegając tym samym stanom zapalnym. Jeżeli chcemy uniknąć stanu zapalnego, powinniśmy uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie jeden z najsilniejszych naturalnych preparatów przeciwzapalnych.
Oliwa z oliwek
Ten rodzaj tłuszczu to również produkt, obok którego nie można przejść obojętnie. Oliwa z oliwek tłoczona na zimno zawiera oleocanthal – substancje o właściwościach przeciwzapalnych.
Pomidory
Likopen obecny w pomidorach zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie człowieka i chronią go przed stanami zapalnymi. Najbogatszym źródłem likopenu są naturalne ketchupy, sosy i koncentraty pomidorowe.
Kurkuma
Jeżeli chcemy uniknąć bólu stawów, powinniśmy uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie jeden z najsilniejszych naturalnych preparatów przeciwzapalnych, jakim jest kurkuma.
Brokuły
W składzie tych warzyw znajduje się sulforafan – silny przeciwutleniacz. Dieta bogata w świeże brokuły usprawnia pracę układu krążenia i obniża ryzyko zachorowania na raka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.