Herbata jabłkowa to mieszanka czarnej herbaty, suszu jabłkowego lub świeżych jabłek i odrobiny cynamonu. Ten rodzaj herbaty skutecznie ugasi pragnienie i orzeźwi nas, gdy na zewnątrz panuje wysoka temperatura.
Zobacz także: Lepiej jej nie pić. Może uszkodzić jelita i mózg
Poza tym herbata jabłkowa jest niskokaloryczna i ma zdecydowanie mniej cukru niż napoje gazowane i soki owocowe. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Herbata jabłkowa. Pomaga m.in. na bóle głowy
Regularne picie herbaty jabłkowej łagodzi objawy zapalenia stawów, pomaga na bóle głowy, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed zawałem i zmniejsza ryzyko raka płuc, jelita grubego i prostaty.
Jabłka obecne w prozdrowotnej miksturze mają w sobie sporo błonnika, który wpływa korzystnie na pracę jelit, likwiduje zaparcia, pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspomaga proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy herbata z dodatkiem jabłek chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Ponadto poprawia pamięć, koncentrację i kondycję narządu wzroku, obniżając tym samym prawdopodobieństwo zachorowania na zaćmę. Po ten napój mogą śmiało sięgać pacjenci z cukrzycą typu 2.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.