Sekretny składnik rosołu
Najbardziej znana w kraju nad Wisłą restauratorka Magda Gessler chętnie dzieli się swoją wiedzą i zdobytym doświadczeniem z osobami, które uwielbiają spędzać czas w kuchni. Jak każdy wielbiciel tradycyjnych potraw, gwiazda "Kuchennych rewolucji" regularnie sięga po naszą tradycyjną zupę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosół to pyszna potrawa, która podnosi odporność na sezonowe infekcje, łagodzi objawy grypy i przeziębienia oraz poprawia trawienie. Według niej chcąc poprawić smak i zwiększyć dobroczynne działanie domowego rosołu, powinniśmy koniecznie dodać do niego nietypowy składnik. Wcale nie chodzi tu o żadną egzotyczną i wyszukaną przyprawę, tylko o znajdujące się praktycznie w każdej polskiej kuchni goździki. Według przepisu Gessler, sekretny składnik należy dodać do zupy już w momencie, kiedy zaczniemy ją gotować. Do przygotowania jednego garnka rosołu będziemy potrzebowali 2-3 goździki.
Czytaj też: Niszczy mózg i wątrobę. Zwiększa ryzyko demencji
Niezwykłe właściwości goździków
Goździki zawierają m.in.: witaminę A, C, E, K, miedź, wapń, selen, fosfor, mangan, cynk, potas, żelazo, magnez oraz eugenol. Dzięki obecności wielu cennych dla naszego organizmu elementów przyprawa ta wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antygrzybicze i przeciwutleniające. Substancje obecne w goździkach usprawniają pracę układu immunologicznego, poprawiają trawienie, zapobiegają wrzodom żołądka i dwunastnicy, łagodzą kaszel, ból gardła i udrażniają zatkany nos.
Poza tym pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych i wystąpieniem zawału serca czy udaru mózgu. Poza tym goździki są bogatym źródłem antyoksydantów, które likwidują szkodliwy nadmiar wolnych rodników, opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.