Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Najzdrowsza ryba. Jedz dwa razy w tygodniu, a nie zachorujesz

214

Ryby zawierają cenne dla organizmu witaminy, minerały, białko i kwasy omega-3, dlatego by wzmocnić odporność i zadbać o kondycję organizmu warto je spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Zanim jednak zdecydujemy się na przyrządzenie rybnego przysmaku, warto wybrać jeden z najzdrowszych gatunków. Sprawdź, które ryby posiadają najwięcej wartości odżywczych.

Najzdrowsze ryby
Najzdrowsze ryby
4 gatunki ryb, po które warto sięgać regularnie

Pstrąg

Ten gatunek ryby ma w sobie sporo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i zawiera małe ilości metali ciężkich. Poza tym pstrąg jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka (18,9 na 100g) i witaminy D. W mięsie pstrąga znajdziemy także dwa rodzaje kwasu omega-3: DHA i EPA, witaminę A i C oraz składniki mineralne takie jak cynk, miedź, mangan, magnez, żelazo, potas, sód i wapń. Jedzenie tej ryby jest zalecane szczególnie osobom borykającymi się z chorobami serca.

Łosoś

Mięso tej ryby to bogactwo białka (20 g na 100 g) i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś jest bogaty w witaminę D, która wzmacnia nasze kości, witaminę B12 i B6, a także posiada znaczne ilości selenu i fosforu. Należy jednak zwrócić uwagę na to, w jakich warunkach rozwijała się ryba. Według ekspertów żywieniowych najzdrowszy jest dziki łosoś. W hodowlanym łososiu występuje dużo mniej kwasów tłuszczowych, za to znajduje się więcej dioksyn, które są niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Śledzie

Jedną z głównych zalet tej bardzo popularnej w naszym kraju ryby, jest mała zawartość metali ciężkich. Podobnie jak pstrąg i łosoś, śledź jest skarbnicą kwasów omega-3 i cennego białka (18,1 g na 100 g). Nie brakuje w nim również wapnia, dlatego tej ryby nie powinno zabraknąć w jadłospisie osób cierpiących na osteoporozę. W śledziach znajduje się też sporo witaminy D, B12 oraz potasu, magnezu, fosforu i niacyny.

Zobacz także: Zdrowa i smaczna ryba

Makrela atlantycka

Makrela to również doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Zajmuje ona czwarte miejsce na liście najzdrowszych gatunków ryb na świecie. W makreli jest niewiele toksycznych substancji. Znajdziemy w niej dużą ilość białka (18,6 g na 100g) i bezcennej witaminy B12. Inne ważne składniki, które zawiera w sobie mięso makreli to: selen, magnez, niacyna, żelazo, cynk, miedź oraz witamina A, C, E i K. Makrela atlantycka jest zdecydowanie zdrowsza od makreli królewskiej, która zawiera dosyć dużo rtęci, szkodliwej szczególnie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Rosjanin pokazał nagranie. Odwiedzili go żołnierze Putina
Znany adwokat stracił dom i auto. Kolejny pożar w Szczecinie
USA intensyfikują ataki na Huti. ISW podaje liczby i ostrzega
Japoński sąd zdecydował. Nakazał rozwiązanie Kościoła Zjednoczeniowego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić