Milena Górecka| 

Najzdrowsza wśród kasz. Lepsza niż tradycyjna gryczana

7

Kasza gryczana biała, uzyskiwana z łuskanych nasion gryki, charakteryzuje się delikatnym smakiem i jest nieocenionym źródłem wartości odżywczych. Czy warto sięgnąć po nią zamiast po jej prażoną "siostrę"?

Najzdrowsza wśród kasz. Lepsza niż tradycyjna gryczana
Biała kasza gryczana (Licencjodawca, Elena Glomazdo)

Biała czy prażona?

Chociaż częściej wybieramy tradycyjną kaszę gryczaną prażoną o ciemnej barwie, to właśnie biała wersja tej kaszy — dzięki brakowi obróbki termicznej — zachowuje więcej wartości odżywczych.

Eksperci szacują, że zawiera czterokrotnie więcej witamin, minerałów i antyoksydantów niż jej prażony odpowiednik! Może poszczycić się również większą zawartością łatwo przyswajalnego białka.

Co więcej, wyróżnia się łagodnym smakiem, który łatwiej "podkręcić" w odpowiadający nam sposób.

Składniki odżywcze białej kaszy gryczanej

Biała kasza gryczana jest produktem o niskim indeksie glikemicznym i bezglutenowym, co czyni ją odpowiednią dla osób z cukrzycą, celiakią lub nietolerancją glutenu. Jest też źródłem:

- witaminy E, B2 i B3,

- minerałów takich jak magnez, bor, fosfor, kobalt, nikiel, żelazo, cynk, krzem i wapń,

- kwasu foliowego,

- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najzdrowsze rodzaje kaszy

Dobra na cholesterol i anemię

Spożywanie białej kaszy gryczanej może całościowo wspomóc organizm.

1. Zawarte w niej witaminy E, B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna) są kluczowe dla utrzymania zdrowia skóry, wzmacniania układu nerwowego oraz wspierania metabolizmu energetycznego.

2. Żelazo jest niezbędne dla syntezy hemoglobiny, a w połączeniu z kwasem foliowym, który wspomaga tworzenie nowych komórek, przeciwdziała anemii.

3. Krzem odgrywa z kolei kluczową rolę w syntezie kolagenu, który jest podstawowym białkiem strukturalnym w organizmie, odpowiadającym za elastyczność i wytrzymałość skóry, włosów, paznokci oraz tkanki łącznej.

4. Magnez i fosfor są istotne dla zdrowia kości i zębów, a także dla prawidłowego przeprowadzania procesów energetycznych w organizmie.

5. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, znane z działania przeciwzapalnego, wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagając obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL przy jednoczesnym zwiększeniu "dobrego" cholesterolu HDL.

6. Błonnik i inne składniki odżywcze zawarte w kaszy gryczanej mogą wspomagać proces odchudzania poprzez zapewnienie długotrwałego uczucia sytości i wspieranie zdrowego metabolizmu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić