Nieprażona kasza gryczana kontra tradycyjna
Niepalona kasza gryczana jest mniej popularna od swojej siostry. Okazuje się jednak, że jest jeszcze zdrowsza niż prażona kasza gryczana. Wszystko dlatego, że biała gryka nie jest poddawana obróbce termicznej, a tym samym nie traci tak wielu składników odżywczych.
W zasadzie prażona i nieprażona kasza gryczana to ten sam produkt. Różnią się jedynie sposobem przetwarzania. Biała kasza jest delikatniejsza, dzięki czemu jej właściwości antyoksydacyjne mogą być nawet czterokrotnie większe.
Zobacz także: Kasza na słodko. 5 pomysłów na ciepłe śniadania
Nieprażona kasza gryczana to źródło wielu witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i dodatek do słodkiej owsianki. Różni się smakiem, więc może przypaść do gustu nawet osobom, które nie przepadają za prażoną gryką.
Element zbilansowanej diety oraz źródło wartości odżywczych
Biała kasza jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a do tego zawiera dobrze przyswajalne węglowodany, białko roślinne i nienasycone kwasy tłuszczowe. W niepalonej gryce znajdziemy również witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Spożywanie białej kaszy jest także zalecane ze względu na zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, jodu, rutyny i krzemu. Niepozorny produkt napakowany jest składnikami odżywczymi.
Niepaloną kaszę gryczaną można przygotować na wiele sposobów i jest doskonałym dodatkiem do każdej diety. Szczególnie zalecana jest alergikom, osobom z celiakią i nietolerancją glutenu. Również wspomaga zdrowe odchudzanie.
Zalety spożywania kaszy gryczanej białej
Jakie jeszcze właściwości skrywa biała kasza gryczana? Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera procesy trawienne, poprawia kondycję jelit oraz zapobiega zaparciom. Dłużej utrzymuje uczucie sytości, więc ułatwia odchudzanie.
Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz cukru we krwi. Wspiera układ nerwowy i układ krążenia. Po białą kaszę gryczaną warto sięgać, by spowolnić proces starzenia oraz zmniejszyć stany zapalne w organizmie, a tym samym zmniejszyć ryzyko wielu chorób.
Jak widać korzyści ze spożywania nieprażonej kaszy gryczanej jest naprawdę sporo. Jest to świetny dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety. Jest to produkt bezglutenowy, a sposobów jej przygotowania jest cała masa.