Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Najzdrowsze ryby na świecie. Naukowcy nie mają wątpliwości

336

Wiele osób często wybiera dania mięsne, zapominając o tym, jak wartościowymi produktami są ryby. Ich stała obecność w diecie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną i zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po które gatunki szczególnie warto sięgać.

Najzdrowsze ryby na świecie. Naukowcy nie mają wątpliwości
(Getty Images)

Wiele osób często wybiera dania mięsne, zapominając o tym, jak wartościowymi produktami są ryby. Ich stała obecność w diecie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną i zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po które gatunki szczególnie warto sięgać.

Makrela

Lekarze i dietetycy z całego świata nie mają wątpliwości co do tego, że najzdrowsze są tłuste ryby morskie. Jedna z nich to makrela, która jest bardzo popularna w naszym kraju makrela. Najczęściej na polskich stołach gości makrela wędzona.

Znajdziemy w niej witaminę A, D, E, witaminy z grupy B, wapń, cynk fosfor, cynk, selen, jod, miedź oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości cennych składników makrela wpływa korzystnie na zdrowie naszej skóry i reguluje pracę tarczycy.

Łosoś

Jak wiele innych gatunków ryb, łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Te substancje pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżyco, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym cenne elementy zawarte w łososiu opóźniają proces starzenia się organizmu, łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym stawów. Jeżeli chcemy w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości tej ryby, to najlepiej wybierzmy łososia dziko żyjącego.

Tuńczyk

Jest bogatym źródłem białka, dlatego wielu sportowców regularnie spożywa tuńczyka. Należy jednak pamiętać, że w mięso tuńczyka w puszce może zawierać rtęć, więc nie należy jeść więcej niż jedną puszkę na tydzień. Cenne składniki obecne w tuńczyku regulują ciśnienie tętnicze i dbają o odpowiednie stężenie cukru we krwi.

Śledź

Najlepszym wyborem jest śledź pieczony lub przyrządzony na parze. Cenne witaminy i minerały, które zawiera, sprawiają, że warto po niego sięgać nie tylko w okresie świątecznym.

Pstrąg

To jedna z najzdrowszych ryb słodkowodnych. W tej chudej rybie znajdziemy białko, fosfor, selen, magnez i spore ilości witamin z grupy B. najsmaczniejszy i najzdrowszy jest pstrąg tęczowy.

Pamiętajmy, że najlepiej wybierać świeże ryby ze sprawdzonych źródeł, które nie zawierają konserwantów i zbyt dużej ilości soli. Unikać należy spożywania ryb w oleju i dań rybnych przyrządzonych w głębokim tłuszczu. Poza wyżej wymienionymi gatunkami nie powinniśmy zapominać o karpiu, sardynkach, dorszu i mintaju.

Autor: DMI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić