Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Najzdrowsze ryby na świecie. Naukowcy nie mają wątpliwości

336

Wiele osób często wybiera dania mięsne, zapominając o tym, jak wartościowymi produktami są ryby. Ich stała obecność w diecie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną i zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po które gatunki szczególnie warto sięgać.

Najzdrowsze ryby na świecie. Naukowcy nie mają wątpliwości
(Getty Images)

Wiele osób często wybiera dania mięsne, zapominając o tym, jak wartościowymi produktami są ryby. Ich stała obecność w diecie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną i zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po które gatunki szczególnie warto sięgać.

Makrela

Lekarze i dietetycy z całego świata nie mają wątpliwości co do tego, że najzdrowsze są tłuste ryby morskie. Jedna z nich to makrela, która jest bardzo popularna w naszym kraju makrela. Najczęściej na polskich stołach gości makrela wędzona.

Znajdziemy w niej witaminę A, D, E, witaminy z grupy B, wapń, cynk fosfor, cynk, selen, jod, miedź oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości cennych składników makrela wpływa korzystnie na zdrowie naszej skóry i reguluje pracę tarczycy.

Łosoś

Jak wiele innych gatunków ryb, łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Te substancje pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżyco, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym cenne elementy zawarte w łososiu opóźniają proces starzenia się organizmu, łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym stawów. Jeżeli chcemy w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości tej ryby, to najlepiej wybierzmy łososia dziko żyjącego.

Tuńczyk

Jest bogatym źródłem białka, dlatego wielu sportowców regularnie spożywa tuńczyka. Należy jednak pamiętać, że w mięso tuńczyka w puszce może zawierać rtęć, więc nie należy jeść więcej niż jedną puszkę na tydzień. Cenne składniki obecne w tuńczyku regulują ciśnienie tętnicze i dbają o odpowiednie stężenie cukru we krwi.

Śledź

Najlepszym wyborem jest śledź pieczony lub przyrządzony na parze. Cenne witaminy i minerały, które zawiera, sprawiają, że warto po niego sięgać nie tylko w okresie świątecznym.

Pstrąg

To jedna z najzdrowszych ryb słodkowodnych. W tej chudej rybie znajdziemy białko, fosfor, selen, magnez i spore ilości witamin z grupy B. najsmaczniejszy i najzdrowszy jest pstrąg tęczowy.

Pamiętajmy, że najlepiej wybierać świeże ryby ze sprawdzonych źródeł, które nie zawierają konserwantów i zbyt dużej ilości soli. Unikać należy spożywania ryb w oleju i dań rybnych przyrządzonych w głębokim tłuszczu. Poza wyżej wymienionymi gatunkami nie powinniśmy zapominać o karpiu, sardynkach, dorszu i mintaju.

Autor: DMI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić