Wiele osób często wybiera dania mięsne, zapominając o tym, jak wartościowymi produktami są ryby. Ich stała obecność w diecie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną i zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po które gatunki szczególnie warto sięgać.
Makrela
Lekarze i dietetycy z całego świata nie mają wątpliwości co do tego, że najzdrowsze są tłuste ryby morskie. Jedna z nich to makrela, która jest bardzo popularna w naszym kraju makrela. Najczęściej na polskich stołach gości makrela wędzona.
Znajdziemy w niej witaminę A, D, E, witaminy z grupy B, wapń, cynk fosfor, cynk, selen, jod, miedź oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości cennych składników makrela wpływa korzystnie na zdrowie naszej skóry i reguluje pracę tarczycy.
Łosoś
Jak wiele innych gatunków ryb, łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Te substancje pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżyco, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym cenne elementy zawarte w łososiu opóźniają proces starzenia się organizmu, łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym stawów. Jeżeli chcemy w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości tej ryby, to najlepiej wybierzmy łososia dziko żyjącego.
Tuńczyk
Jest bogatym źródłem białka, dlatego wielu sportowców regularnie spożywa tuńczyka. Należy jednak pamiętać, że w mięso tuńczyka w puszce może zawierać rtęć, więc nie należy jeść więcej niż jedną puszkę na tydzień. Cenne składniki obecne w tuńczyku regulują ciśnienie tętnicze i dbają o odpowiednie stężenie cukru we krwi.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Śledź
Najlepszym wyborem jest śledź pieczony lub przyrządzony na parze. Cenne witaminy i minerały, które zawiera, sprawiają, że warto po niego sięgać nie tylko w okresie świątecznym.
Pstrąg
To jedna z najzdrowszych ryb słodkowodnych. W tej chudej rybie znajdziemy białko, fosfor, selen, magnez i spore ilości witamin z grupy B. najsmaczniejszy i najzdrowszy jest pstrąg tęczowy.
Pamiętajmy, że najlepiej wybierać świeże ryby ze sprawdzonych źródeł, które nie zawierają konserwantów i zbyt dużej ilości soli. Unikać należy spożywania ryb w oleju i dań rybnych przyrządzonych w głębokim tłuszczu. Poza wyżej wymienionymi gatunkami nie powinniśmy zapominać o karpiu, sardynkach, dorszu i mintaju.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.