Buraki
W czerwonych burakach znajdziemy witaminy, związki mineralne i betalainy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki zawartości wielu cennych elementów, polskie "superfoods" chronią organizm przed powstawaniem stanów zapalnych, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów w tym raka wątroby. Dlatego warto włączyć do swojej diety świeży sok z buraków lub zakwas buraczany.
Zobacz także: Lekarka jest pewna. W ten sposób "karmimy" raka
Brokuły
Można je jeść na surowo, ugotować na parze lub przygotować z nich pyszną zupę, zapiekankę, pasztet warzywny czy dodać do dania z makaronu. Poza walorami smakowymi, brokuły posiadają również wiele prozdrowotnych właściwości. Substancje w nich zawarte zapobiegają rozwojowi nowotworu prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Z kolei wyniki badań, które zostały przeprowadzone na myszach, potwierdziły, że regularne sięganie po te warzywa kapustne może obniżać prawdopodobieństwo wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: https://wideo.wp.pl/dlaczego-lepiej-nie-wylewac-wody-po-gotowaniu-brokulow-6365693962352257v
Zielone warzywa liściaste
Do tej grupy można zaliczyć szpinak, kapustę i jarmuż. W tych produktach znajdziemy znaczne ilości antyoksydantów, które wykazują właściwości antynowotworowe. Zdaniem ekspertów, szpinak obniża ryzyko rozwoju niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby. Zawiera również cenny błonnik pokarmowy, który wymiata z jelit złogi pokarmowe, stymuluje produkcję soków trawiennych w żołądku i zapobiega takim dolegliwościom jak hemoroidy, zaparcia i rak jelita grubego.
Brukselka
Włączając brukselkę do swojej codziennej diety, usprawnimy procesy trawienne i pracę wątroby. Ponadto brukselka pomaga skutecznie oczyścić płuca. Zawarte w niej glukozynolany chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych, rodników, rozwojem komórek rakowych, a także spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.