Rukiew wodna to warzywo, w którym znajdziemy wapń, potas, witaminę C, żelazo oraz witaminę A i E uznawaną za eliksir młodości.
Zobacz także: Najlepsze owoce i warzywa. Szybko odkwaszają organizm
Rzeżucha wodna to także źródło cennych folianów, beta-karotenu oraz izotiocyjanianów, które wykazują zdolność do hamowania rozwoju komórek nowotworowych. Właśnie nad tymi ostatnimi właściwościami rukwi wodnej postanowili skupić się naukowcy z Instytutu Raka na Uniwersytecie w Pittsburghu. Wyniki swoich badań dr Jian-Min Yuan wraz ze swoim zespołem naukowców przedstawili na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem w Nowym Orleanie.
Zobacz także: Eksperci są zgodni. To najzdrowszy owoc
W eksperymencie badaczy wzięło udział 82 ochotników, którzy regularnie palili papierosy. Jedna grupa podczas trwania badań otrzymywała 10 mg ekstraktu z rukwi wodnej połączonego z 1 mg oliwy z oliwek. Druga grupa – placebo. Po tygodniu dokonano zamiany, ale już po siedmiu dniach naukowcy zauważyli, że grupa przyjmująca wyciąg z rukwi wodnej miała znacznie mniejsze stężenie substancji rakotwórczych w organizmie. Poziom nitrozoamin spadł o 7,7 proc. Z kolei akroleiny o 15,1 proc. oraz benzenu aż o 24,6 proc., co w efekcie zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc.
Naukowcy zapowiedzieli, że będą kontynuować badania, a liczba uczestników zostanie znacząco zwiększona.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.