Dojrzała forma sromotnika smrodliwego ma falliczny kształt. Jego wysokość to maksymalnie 6 cm. Ponadto ma do 5 cm szerokości.
Sromotnik jest pokryty śluzem. Ma żeberkową budowę, za sprawą czego przypomina smardza. Trzon grzyba jest biały i gąbczasty.
Ten grzyb uznawany jest za niejadalny. Wszystko dlatego, że ma nieprzyjemny zapach, przypominający padlinę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inaczej jest jednak w przypadku młodych osobników sromotnika smrodliwego. Są one pożądane przez wytrawnych grzybiarzy. Młode osobniki mają kulisty kształt, a poza tym do złudzenia przypominają jajo.
Niegdyś sromotnik smrodliwy był w naszym kraju objęty ochroną. To jednak już historia, dzięki czemu znów można go kosztować.
Sromotnik smrodliwy w swojej niewykształconej formie nazywanej czarcim jajem uchodzi za prawdziwy rarytas w wielu krajach Europy. We Francji oraz w Niemczech wykorzystywany jest jako przyprawa dodawana do kiełbas. Czarcie jajo można również marynować oraz dodawać do sosów. Co ciekawe, z tego gatunku grzyba przygotowuje się również nalewki, które stosuje się zewnętrznie oraz wewnętrznie - wyjaśnia "Super Express".
Pierwszy sposób wspomaga gojenie ran, odleżyn i pomaga w bólach reumatycznych. Picie nalewek z czarciego jaja stosuje się natomiast w chorobach nerek, astmie, gruźlicy czy leczeniu nadciśnienia.
Zaskakujące wykorzystanie sromotnika smrodliwego
Obecnie skojarzenia, które budzi sromotnik, są raczej negatywne. Wszystko za sprawą zapachu, ale i nazwy podobnej do muchomora sromotnikowego.
Co ciekawe, w średniowieczu sromotnik smrodliwy był bardzo popularny. Falliczny kształt grzyba sprawiał, że wykorzystywano go do eliksirów miłości.
Czytaj także: Nauczyciele się jednoczą. "Zadbamy o przekaz wartości cywilizacji chrześcijańskiej uczniom w polskiej szkole"
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.