Te napoje musisz koniecznie włączyć do swojego codziennego jadłospisu
Kefir jest sycący, gasi pragnienie, zawiera cenny dla naszego organizmu wapń i fosfor. Regularne picie kefiru reguluje ciśnienie krwi i obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu obniża ryzyko zawału serca, udaru i miażdżycy.
Zobacz także: Przez miesiąc piła sok pomidorowy. Zaskakujące efekty
Kolejnym napojem, którego nie powinno zabraknąć w naszym codziennym menu, jest sok z granatu. Jak wiele innych soków owocowych ten również możemy znaleźć na półce sklepowej. Jednak żeby w pełni wykorzystać zdrowe właściwości tego soku i mieć pewność że ten napój nie zawiera konserwantów, najlepiej przygotować go samodzielnie. Granat jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i spowalnia proces starzenia.
Dzięki zielonej herbacie szybciej spalimy tkankę tłuszczową ćwicząc lub uprawiając sport. Ten rodzaj herbaty przyspieszy naszą przemianę materii, oczyści organizm z toksyn, a także poprawi pamięć, koncentrację oraz zadba o zdrowie skóry. Picie zielonej herbaty uchroni nas przed paradontozą i próchnicą.
Z kolei herbata imbirowa wpływa korzystnie na układ immunologiczny i trawienny. Wystarczy korzeń imbiru zalać wrzącą wodą, dodać miodu i odstawić na jakieś 15 minut. Ten smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu wywar z pewnością zwiększy naszą odporność na przeziębienia i różnego rodzaju infekcji.
Zobacz także: Wymiata złogi z tętnic. Pij jak najczęściej
Sok buraków zawiera cenną witaminę C, potas, sód, magnez, rubid i cez. Buraczany sok jest silną bronią w walce z anemią, wspiera układ odpornościowy i nerwowy oraz posiada właściwości antynowotworowe. Dzięki zawartości azotanów, działa jak napój energetyczny. Zawiera również betaninę, która poprawia pracę wątroby, woreczka żółciowego i przewodów żółciowych.
Sok cytrynowy ponosi odporność, oczyszcza ciało z toksyn, dodaje energii i pomaga obniżyć ciśnienie. Ponadto sok z cytryny pobudza metabolizm, hamuje łaknienie i pomaga schudnąć.
Sok z winogron wspiera prawidłową pracę wątroby, nerek i układu nerwowego. Winogrona zawierają witaminę A, C, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, jod, potas i magnez. Nektar z tych owoców zadba o nasz wzrok, mięśnie, kości, zęby i wpłynie korzystnie na pracę tarczycy.