Najzdrowszy owoc świata. Broń w walce z komórkami nowotworowymi

Pewnie wiele osób nie słyszało o śliwkach umeboshi. Jednak warto wprowadzić pewne zmiany w swoim życiu i włączyć do swojego codziennego jadłospisu te owoce. Dowiedz się, dlaczego można je uznać za jeden z najzdrowszych produktów na świecie.

Jakie właściwości mają śliwki umeboshi?Jakie właściwości mają śliwki umeboshi?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Asobinin

Umeboshi nazywane są również kwaśnymi śliwkami lub japońskimi morelami. Są to suszone i marynowane owoce o okrągłym kształcie oraz charakterystycznym kwaskowatym smaku. Ten rodzaj śliwki zbiera się w sezonie letnim pod koniec czerwca, kiedy owoce osiągają największą kwasowość. Śliwki umeboshi doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do potraw z białego ryżu. Można je też podawać zawinięte w wodorosty.

Jolanta Kwaśniewska o kobietach. Opowiedziała swoją zawodową historię

Regularne sięganie po ten superfood oczyszcza organizm z toksyn, usprawnia pracę naszej wątroby. Pomaga też w leczeniu stanu zapalnego i stłuszczenia tego organu. W tych owocach znajdziemy sporo błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, wymiata z nich złogi pokarmowe i zapobiega zaparciom. Japońskie morele zawierają również potas, mangan, tiaminę, ryboflawinę i witaminę A.

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma "Tumori" ekstrakt z umeboshi jest w stanie powstrzymać rozwój choroby nowotworowej, nie niszcząc jednocześnie zdrowych komórek. Substancje zawarte w śliwkach pochodzących z kraju kwitnącej wiśni mogą pomóc pacjentom z rakiem wątroby, jelita grubego, trzustki, piersi i skóry. Poza tym przeciwutleniacze zawarte w kwaśnych śliwkach opóźniają proces starzenia się organizmu. Z kolei polifenole zwiększają produkcję kolagenu i stymulują działanie osteoblastów, które odpowiadają za syntezę kości, dzięki czemu chronią przed osteoporozą.

Właściwości antybakteryjne owoców poprawiają kondycję zdrowotną naszej jamy ustnej, a także zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy, zapalenia dziąseł i ubytków w uzębieniu. Stała obecność umeboshi reguluje poziom cukru w krwiobiegu i zmniejsza stres oksydacyjny, który przyczynia się do rozwoju wielu poważnych chorób. Poza tym śliwki umeboshi wpływają pozytywnie na gospodarkę kwasowo-zasadową i pomagają odkwasić organizm.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos