Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Najzdrowszy owoc świata. Broń w walce z komórkami nowotworowymi

34

Być może nie wszyscy jeszcze słyszeli o śliwkach umeboshi. A warto zastanowić się nad wprowadzeniem pewnych modyfikacji w swoim codziennym stylu życia i zacząć spożywać te owoce na co dzień. Dowiedz się, dlaczego mogą być uznane za jeden z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku.

Najzdrowszy owoc świata. Broń w walce z komórkami nowotworowymi
Śliwki umeboshi (Getty Images, jyugem)

Śliwki umeboshi są często określane jako kwaśne śliwki lub japońskie morele. Są to owoce o okrągłym kształcie, które są suszone i marynowane, co nadaje im charakterystyczny kwaskowaty smak.

Te specyficzne śliwki są zbierane w sezonie letnim, szczególnie pod koniec czerwca, kiedy owoce osiągają największą kwasowość. Śliwki umeboshi są doskonałym dodatkiem do potraw z białego ryżu, ale można je również podawać zawinięte w wodorosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zmniejszają ryzyko raka prostaty. Nowe odkrycie naukowców

Regularne spożywanie tych owoców pomaga oczyścić organizm z toksyn i usprawnia pracę wątroby.

Ponadto, mogą one pomóc w leczeniu stanów zapalnych i stłuszczenia wątroby. W tych owocach znajduje się duża ilość błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, usuwa z nich złogi pokarmowe i zapobiega zaparciom. Japońskie morele są również bogate w potas, mangan, tiaminę, ryboflawinę i witaminę A.

Ekstrakt z umeboshi pomocny w walce z rakiem?

Zgodnie z wynikami badań opublikowanych na łamach czasopisma "Tumori", ekstrakt z umeboshi jest w stanie zahamować rozwój choroby nowotworowej, nie niszcząc jednocześnie zdrowych komórek. Substancje zawarte w śliwkach pochodzących z Japonii mogą pomóc pacjentom z rakiem wątroby, jelita grubego, trzustki, piersi i skóry.

Do tego przeciwutleniacze zawarte w kwaśnych śliwkach opóźniają proces starzenia się organizmu. Polifenole zwiększają produkcję kolagenu i stymulują działanie osteoblastów, które odpowiadają za syntezę kości, dzięki czemu chronią przed osteoporozą.

Śliwki umeboshi mają również właściwości antybakteryjne, które poprawiają stan zdrowia naszej jamy ustnej i zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy, zapalenia dziąseł i ubytków w uzębieniu.

Regularne spożywanie tych owoców reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza stres oksydacyjny, który przyczynia się do rozwoju wielu poważnych chorób. Ponadto, śliwki umeboshi mają pozytywny wpływ na gospodarkę kwasowo-zasadową i pomagają odkwasić organizm. Można je kupić w internetowych sklepach ze zdrową żywnością, sklepach z produktami japońskimi, a także na allegro.

Autor: ŁD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić