Pomidory nie tylko smakują wyśmienicie, lecz również są niezwykle zdrowe. Zawierają bowiem jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – likopen, którego prozdrowotne właściwości udowodniło wiele badań naukowych. Oprócz likopenu, w pomidorach znajdziemy także witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz cynk.
Czytaj także: 5 zł za kilogram. Rolnik nie dostaje nawet połowy
Spożywanie pomidorów oraz przetworów na ich bazie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów prostaty, jelita grubego, wątroby, jajnika, piersi, opóźnia procesy starzenia, korzystnie wpływa na kondycję skóry, chroni ją przed promieniowaniem UV, poprawia wzrok oraz wspomaga odchudzanie.
Zalet pomidorów można dodatkowo zwiększyć. Wystarczy przygotować sok z dodatkiem kurkumy i pieprzu, aby osiągnąć jeszcze silniejsze efekty zdrowotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Najdroższe warzywo w Polsce. Cena zwala z nóg
Sok pomidorowy z pieprzem i kurkumą wspomaga odporność organizmu, pomaga w usunięciu złogów z jelit, obniża poziom LDL (złego) cholesterolu, wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, chroni przed nadciśnieniem oraz reguluje poziom cukru we krwi. Taki napój pobudza wydzielanie soków trawiennych i oczyszcza organizm z toksyn, będąc jedną z najpotężniejszych, naturalnych metod profilaktyki antynowotworowej.
Najzdrowszy polski sok. Jak go przygotować?
Aby przygotować taki sok, potrzebne będą 10 dojrzałych czerwonych pomidorów, pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki kurkumy. Pomidory należy umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Tak przygotowane warzywa razem z przyprawami wrzucamy do blendera i miksujemy przez minutę. Napój można wypić od razu lub przechowywać w lodówce, konsumując go np. zamiast wody do posiłku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.