Najzdrowszy polski sok. Jego skład to prawdziwa bomba

10

Pomidory to jedne z najkorzystniejszych dla zdrowia warzyw, które powinny być stałym elementem naszej diety. Ich właściwości zdrowotne można dodatkowo wzmocnić, tworząc domowy sok z dodatkiem kilku wartościowych składników.

Najzdrowszy polski sok. Jego skład to prawdziwa bomba
Najzdrowszy polski sok. Jego skład to prawdziwa bomba (Pixabay)

Pomidory nie tylko smakują wyśmienicie, lecz również są niezwykle zdrowe. Zawierają bowiem jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – likopen, którego prozdrowotne właściwości udowodniło wiele badań naukowych. Oprócz likopenu, w pomidorach znajdziemy także witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz cynk.

Spożywanie pomidorów oraz przetworów na ich bazie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów prostaty, jelita grubego, wątroby, jajnika, piersi, opóźnia procesy starzenia, korzystnie wpływa na kondycję skóry, chroni ją przed promieniowaniem UV, poprawia wzrok oraz wspomaga odchudzanie.

Zalet pomidorów można dodatkowo zwiększyć. Wystarczy przygotować sok z dodatkiem kurkumy i pieprzu, aby osiągnąć jeszcze silniejsze efekty zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA

Sok pomidorowy z pieprzem i kurkumą wspomaga odporność organizmu, pomaga w usunięciu złogów z jelit, obniża poziom LDL (złego) cholesterolu, wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, chroni przed nadciśnieniem oraz reguluje poziom cukru we krwi. Taki napój pobudza wydzielanie soków trawiennych i oczyszcza organizm z toksyn, będąc jedną z najpotężniejszych, naturalnych metod profilaktyki antynowotworowej.

Najzdrowszy polski sok. Jak go przygotować?

Aby przygotować taki sok, potrzebne będą 10 dojrzałych czerwonych pomidorów, pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki kurkumy. Pomidory należy umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.

Tak przygotowane warzywa razem z przyprawami wrzucamy do blendera i miksujemy przez minutę. Napój można wypić od razu lub przechowywać w lodówce, konsumując go np. zamiast wody do posiłku.

Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić