Pomidory są nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo zdrowe. Znajdziemy w nim jeden z najsilniejszych składników – likopen, którego lecznicze działanie potwierdziło wiele naukowych badań. Oprócz likopenu w pomidorach znajdziemy również witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz cynk.
Jedzenie pomidorów oraz przetworów i napojów przygotowanych na ich bazie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nowotworu prostaty, jelita grubego, wątroby, jajnika, piersi, opóźnia procesy starzenia się organizmy, pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, chroni ją przed promieniowaniem UV, a także pozytywnie wpływa na nasz wzrok i wspomaga odchudzanie.
Pozytywne działanie pomidorów można jednak spotęgować. Wystarczy przygotować sok, w którym oprócz tych aromatycznych warzyw znajdą się dwie cenne przyprawy – kurkuma oraz pieprz. Taki napój będzie działał ze zdwojoną siłą!
Podnosi odporność organizmu na chorobotwórcze wirusy i bakterie, pomaga pozbyć się złogów z jelit, obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi, a także poprawia działanie układu trawiennego, chroni przed nadciśnieniem i wyreguluje poziom cukru we krwi. Picie soku pomidorowego z dodatkiem pieprzu i kurkumy wpłynie pozytywnie również na wydzielanie soków trawiennych w żołądku oczyści ciało z toksyn. Napój ten to jedna z najsilniejszych, naturalnych broni w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Aby go przygotować będziesz potrzebować 10 sztuk dojrzałych czerwonych pomidorów, pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki kurkumy. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych. Warzywa i przyprawy wrzuć do blendera i miksuj przez minutę. Napój możesz wypić od razu lub trzymać w lodówce i pić np. zamiast wody do posiłku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.