Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?
Jednym z najzdrowszych mięs jest drób – skomentowała dla WP abcZdrowie dietetyk Joanna Choińska.
A skoro drób, to jaki? Ekspertka uważa, że najlepszym wyborem będzie indyk. Trudno się z tym nie zgodzić. Indyk jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, potasu czy witamin z grupy B.
Jest rodzajem mięsa niskokalorycznego (100 g piersi to zaledwie 84 kcal) i łatwiej trawionego – zawiera stosunkowo mało tłuszczu, dzięki czemu polecany jest osobom mającym problem z cholesterolem – powiedziała dietetyk w rozmowie z abcZdrowie.
Ekspertka zauważyła jeszcze jedną zaletę mięsa z indyka.
W typowym sklepie mając dylemat między kurczakiem a indykiem, lepiej wybrać indyka. Mięso będzie mniej nafaszerowane antybiotykami, ponieważ jest na nie dużo bardziej wrażliwe – dodała.
Innym rodzajem drobiu polecanym przez Joannę Choińską jest gęś. Okazuje się, że w Niemczech polska gęś uznawana jest za rarytas, w Polsce niestety to mięso wciąż niedoceniane.
Nie tylko drób jest zdrowy
Oprócz drobiu warto również sięgnąć po królika. To mięso chude, lekkostrawne i bardzo delikatne, a do tego wyjątkowo smaczne. Ugotowane mięso królicze zawiera 114 kcal na 100 g. Ponadto w mięsie z królika znajdziemy też kwas linolenowy. To cenny składnik, który zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy, zawału, nadciśnienia czy arytmii. Kwas linolenowy poprawia również pracę mózgu.
Czytaj też:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.