Musztarda to popularna przyprawa, którą można dodawać zarówno do dań mięsnych, jak i sałatek, sosów i marynat. Jak się okazuje, poza walorami smakowymi, posiada również wiele prozdrowotnych właściwości.
- Musztardą szczególnie powinny zainteresować się osoby dbające o linię, które nie potrafią zrezygnować z dodatków poprawiających smak dania. Musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów zimnych. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, która ma wiele prozdrowotnych właściwości – spala tłuszcz, wspomaga pracę wątroby, chroni nasz organizm przed bakteriami i grzybami - komentuje w rozmowie z WP abcZdrowie ekspert żywieniowy Jagoda Tębikowska.
Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca i to właśnie ona odpowiada za dobroczynne właściwości tej przyprawy. W gorczycy znajdziemy witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna i pirydoksyna. Te cenne składniki wykazują właściwości przeciwzapalne, podnoszą odporność organizmu, wpływają korzystnie na kondycję serca, poprawiają koncentrację, wzmacniają wzrok, pomagają obniżyć cholesterol, regulują ciśnienie tętnicze i zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy.
Gorczyca zawiera również witaminę C i E, olejki eteryczne, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo i selen. Swój gorzki smak nasiona tej rośliny przyprawowej zawdzięczają synapinie. Jest to metabolit wtórny wykazujący właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym zmniejsza ryzyko rozwoju raka, niszczy wolne rodniki i opóźnia proces starzenia. Poza tym pomaga w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, usprawnia pracę wątroby, żołądka i trzustki oraz oczyszcza organizm z toksycznych substancji.
Jak się okazuje, musztarda to produkt spożywczy, którego zalety można by długo wymieniać. Zapewne wiele osób zastanawia się, która z nich jest najzdrowsza. Zdaniem dietetyczki Jagody Tębikowskiej najlepszym wyborem jest musztarda Dijon. Spośród sosów wyprodukowanych na bazie gorczycy, wyróżnia się najniższą zawartością cukru i soli. Ponadto zamiast octu ma w sobie moszcz winny z winogron. Ten pochodzący z Francji rodzaj musztardy ma kremową konsystencję oraz wyrazisty, ostry smak.