Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Najzdrowsza musztarda. Polska dietetyczka podaje konkretną nazwę

195

Wiosenno-letni sezon wielu osobom kojarzy się przede wszystkim ze spędzaniem wolnego czasu w plenerze przy rozpalonym grillu. Obok grillowanej kiełbasy czy karkówki obowiązkowo powinna znaleźć się musztarda. Która z nich jest najzdrowsza?

Najzdrowsza musztarda. Polska dietetyczka podaje konkretną nazwę
Jaka musztarda jest najzdrowsza? (Licencjodawca, Papichev Aleksandr)

Musztarda to popularna przyprawa, którą można dodawać zarówno do dań mięsnych, jak i sałatek, sosów i marynat. Jak się okazuje, poza walorami smakowymi, posiada również wiele prozdrowotnych właściwości.

- Musztardą szczególnie powinny zainteresować się osoby dbające o linię, które nie potrafią zrezygnować z dodatków poprawiających smak dania. Musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów zimnych. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, która ma wiele prozdrowotnych właściwości – spala tłuszcz, wspomaga pracę wątroby, chroni nasz organizm przed bakteriami i grzybami - komentuje w rozmowie z WP abcZdrowie ekspert żywieniowy Jagoda Tębikowska.

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca i to właśnie ona odpowiada za dobroczynne właściwości tej przyprawy. W gorczycy znajdziemy witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna i pirydoksyna. Te cenne składniki wykazują właściwości przeciwzapalne, podnoszą odporność organizmu, wpływają korzystnie na kondycję serca, poprawiają koncentrację, wzmacniają wzrok, pomagają obniżyć cholesterol, regulują ciśnienie tętnicze i zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy.

Gorczyca zawiera również witaminę C i E, olejki eteryczne, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo i selen. Swój gorzki smak nasiona tej rośliny przyprawowej zawdzięczają synapinie. Jest to metabolit wtórny wykazujący właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym zmniejsza ryzyko rozwoju raka, niszczy wolne rodniki i opóźnia proces starzenia. Poza tym pomaga w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, usprawnia pracę wątroby, żołądka i trzustki oraz oczyszcza organizm z toksycznych substancji.

Jak się okazuje, musztarda to produkt spożywczy, którego zalety można by długo wymieniać. Zapewne wiele osób zastanawia się, która z nich jest najzdrowsza. Zdaniem dietetyczki Jagody Tębikowskiej najlepszym wyborem jest musztarda Dijon. Spośród sosów wyprodukowanych na bazie gorczycy, wyróżnia się najniższą zawartością cukru i soli. Ponadto zamiast octu ma w sobie moszcz winny z winogron. Ten pochodzący z Francji rodzaj musztardy ma kremową konsystencję oraz wyrazisty, ostry smak.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 11.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Ukraina zgodziła się na zawieszenie broni. Szczegóły w przyszłym tygodniu
Nagranie z autostrady A1. Internauci aż się zagotowali
Łazik odkrył tajemnicę Marsa. Przełom w badaniach
Mamuty wskrzeszone za trzy lata? Pomoże rewolucyjna hybryda
"Możemy jej nie zauważyć". Leśnicy ostrzegają, pokazali nagranie
Co jedzą polscy żołnierze? Zupę parówkową porównano do pomyj
Niemal dwa miesiące utrudnień na ulicach Gdańska. Powodem... żaby
130 punktów i 20 tys. zł. Oto efekt pościgu za piratem drogowym
Internauci zwrócili uwagę gwieździe Realu Madryt. "Ona ma 16 lat!"
W Polsce mamy "szarą strefę". Mowa o Górnym Śląsku i w okolicach Warszawy
Amerykanie ocenili Melanię. W sondażu pytano o jej wpływ na Donalda Trumpa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić