Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Najzdrowsza musztarda. Polska dietetyczka podaje konkretną nazwę

195

Wiosenno-letni sezon wielu osobom kojarzy się przede wszystkim ze spędzaniem wolnego czasu w plenerze przy rozpalonym grillu. Obok grillowanej kiełbasy czy karkówki obowiązkowo powinna znaleźć się musztarda. Która z nich jest najzdrowsza?

Najzdrowsza musztarda. Polska dietetyczka podaje konkretną nazwę
Jaka musztarda jest najzdrowsza? (Licencjodawca, Papichev Aleksandr)

Musztarda to popularna przyprawa, którą można dodawać zarówno do dań mięsnych, jak i sałatek, sosów i marynat. Jak się okazuje, poza walorami smakowymi, posiada również wiele prozdrowotnych właściwości.

- Musztardą szczególnie powinny zainteresować się osoby dbające o linię, które nie potrafią zrezygnować z dodatków poprawiających smak dania. Musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów zimnych. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, która ma wiele prozdrowotnych właściwości – spala tłuszcz, wspomaga pracę wątroby, chroni nasz organizm przed bakteriami i grzybami - komentuje w rozmowie z WP abcZdrowie ekspert żywieniowy Jagoda Tębikowska.

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca i to właśnie ona odpowiada za dobroczynne właściwości tej przyprawy. W gorczycy znajdziemy witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna i pirydoksyna. Te cenne składniki wykazują właściwości przeciwzapalne, podnoszą odporność organizmu, wpływają korzystnie na kondycję serca, poprawiają koncentrację, wzmacniają wzrok, pomagają obniżyć cholesterol, regulują ciśnienie tętnicze i zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy.

Gorczyca zawiera również witaminę C i E, olejki eteryczne, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo i selen. Swój gorzki smak nasiona tej rośliny przyprawowej zawdzięczają synapinie. Jest to metabolit wtórny wykazujący właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym zmniejsza ryzyko rozwoju raka, niszczy wolne rodniki i opóźnia proces starzenia. Poza tym pomaga w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, usprawnia pracę wątroby, żołądka i trzustki oraz oczyszcza organizm z toksycznych substancji.

Jak się okazuje, musztarda to produkt spożywczy, którego zalety można by długo wymieniać. Zapewne wiele osób zastanawia się, która z nich jest najzdrowsza. Zdaniem dietetyczki Jagody Tębikowskiej najlepszym wyborem jest musztarda Dijon. Spośród sosów wyprodukowanych na bazie gorczycy, wyróżnia się najniższą zawartością cukru i soli. Ponadto zamiast octu ma w sobie moszcz winny z winogron. Ten pochodzący z Francji rodzaj musztardy ma kremową konsystencję oraz wyrazisty, ostry smak.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Ksiądz do niewierzących. W takiej sytuacji nie zgodzi się na pogrzeb
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić