Sok z winogron
W winogronach znajdziemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, magnez cynk, żelazo, magnez, jod, flawonoidy, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki zawartości cennych substancji te owoce chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i nadciśnienia tętniczego oraz opóźniają proces starzenia. Substancje obecne w winogronach sprawdzają się w walce z rakiem skóry, żołądka, prostaty, piersi i jelit.
Sok z granatów
Prozdrowotne działanie tego napoju był doceniany w starożytnych Chinach. Wyniki licznych badań naukowych potwierdziły, że sok z granatu jest silną bronią w walce z rakiem piersi i prostaty. Te właściwości granat zawdzięcza zawartości przeciwutleniaczy. Poza tym granat usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężeni złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.
Sok żurawinowy
Żurawina nie tylko zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych w naszym organizmie, ale również poprawia kondycję naszego serca. Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez badaczy z Uniwersytetu Massachusetts w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że ekstrakt z owoców żurawiny hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym, działa przeciwalergicznie i chroni cukrzyków przed rozwojem zaćmy.
Sok jabłkowy
Jabłka to najbardziej popularne owoce w naszym kraju, które poza walorami smakowymi posiadają także szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Oligosacharydy obecne w jabłkach doskonale sprawdzają się przy leczeniu nowotworu okrężnicy. Dobroczynne działanie tych owoców zostały potwierdzone naukowo przez chińskich naukowców Uniwersytetu w Xi'an. Poza tym regularne spożywanie jabłek dostarcza do naszego organizmu takie cenne elementy jak: witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, fosfor, siarka, żelazo, magnez, kwercetyna i błonnik pokarmowy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.