Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najzdrowszy sok. Chroni przed rakiem żołądka, piersi, jelit

102

Są pełne witamin i składników mineralnych, ale najcenniejsze co w nich znajdziemy to antyoksydanty. Związki te stanowią silną broń w profilaktyce nowotworowej. Dowiedz się, które soki zmniejszają ryzyko rozwoju raka.

Najzdrowszy sok. Chroni przed rakiem żołądka, piersi, jelit
Soki mogą mieć silne działanie przeciwnowotworowe (Licencjodawca, REHMAN ASAD)

Sok z winogron

W winogronach znajdziemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, magnez cynk, żelazo, magnez, jod, flawonoidy, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki zawartości cennych substancji te owoce chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i nadciśnienia tętniczego oraz opóźniają proces starzenia. Substancje obecne w winogronach sprawdzają się w walce z rakiem skóry, żołądka, prostaty, piersi i jelit.

Sok z granatów

Prozdrowotne działanie tego napoju był doceniany w starożytnych Chinach. Wyniki licznych badań naukowych potwierdziły, że sok z granatu jest silną bronią w walce z rakiem piersi i prostaty. Te właściwości granat zawdzięcza zawartości przeciwutleniaczy. Poza tym granat usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężeni złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Sok żurawinowy

Żurawina nie tylko zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych w naszym organizmie, ale również poprawia kondycję naszego serca. Wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez badaczy z Uniwersytetu Massachusetts w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że ekstrakt z owoców żurawiny hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym, działa przeciwalergicznie i chroni cukrzyków przed rozwojem zaćmy.

Sok jabłkowy

Jabłka to najbardziej popularne owoce w naszym kraju, które poza walorami smakowymi posiadają także szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Oligosacharydy obecne w jabłkach doskonale sprawdzają się przy leczeniu nowotworu okrężnicy. Dobroczynne działanie tych owoców zostały potwierdzone naukowo przez chińskich naukowców Uniwersytetu w Xi'an. Poza tym regularne spożywanie jabłek dostarcza do naszego organizmu takie cenne elementy jak: witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, fosfor, siarka, żelazo, magnez, kwercetyna i błonnik pokarmowy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić