Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najzdrowszy sok świata. Ma 40 razy więcej wit. C niż cytryna

61

W trosce o swoje zdrowie powinniśmy przede wszystkim zrezygnować z używek i szkodliwej żywności, pamiętać o regularnej aktywności fizycznej oraz włączyć do swoje codzienne diety wartościowe produkty spożywcze. Jednym z nich jest sok z owoców dzikiej róży. Dowiedz się jak go przygotować i dlaczego jest uznawany za najzdrowszy napój na świecie.

Najzdrowszy sok świata. Ma 40 razy więcej wit. C niż cytryna
Sok z dzikiej róży ma mnóstwo włąściwości leczniczych (Licencjodawca, Martysjahlushyk)

Przepis na domową miksturę z owoców dzikiej róży

Składniki:

2 kg owoców dzikiej róży,

1 kg cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Do przyrządzone prozdrowotnego napoju należy wybrać dojrzałe owoce róży jabłkowatej albo pomarszczonej, które będą jeszcze twarde. Latem zbierajmy je sami, a zimą dostaniemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Po przebraniu i dokładnych umyciu kroimy je na pół i oczyszczamy z nasion i włosków. Następnie umieszczamy w emaliowanym garnku, zalewamy wrzącą wodą (do wysokości owoców) i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu przez 5-8 minut.

Po upływie tego czasu mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Potem znowu podgrzewamy ją przez kilka minut i na godzinę zostawiamy w ciepłym miejscu. Następnie miksturę odcedzamy za pomocą sitka z gęstymi oczkami, uważając przy tym, żeby za bardzo ich nie rozgnieść. Ciecz gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć, dodając do niej jednocześnie cukier trzcinowy. Na koniec zbieramy z wierzchu pianę i przelewamy sok do wyparzonych wcześniej butelek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pij na czczo. Te napoje mają niezwykłe właściwości

Właściwości mikstury

W soku przygotowanego na bazie owoców z dzikiej róży znajdziemy m.in.: witaminę A, E, K, witaminy z grupy B, pektyny, kwas elagowy, karotenoidy, bioflawonoidy, garbniki, wapń, cynk, mangan, żelazo, potas, magnez i fosfor. Nie każdy wie, że owoce dzikiej róży mogą zawierać nawet 40 razy więcej bezcennej dla naszego organizmu witaminy C niż owoce cytrusowe w tym cytryna.

Kwas askorbinowy podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje. Poza tym wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dzięki którym chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Regularne sięganie o sok z dzikiej róży przeciwdziała również anemii, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego oraz łagodzi stany zapalne stawów. Ponadto pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który sprzyja pojawianiu się zmian miażdżycowych i występowaniu zawału serca i udaru mózgu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić