Zielone orzechy włoskie wykazują właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, odtruwające, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Domowa nalewka na bazie tych owoców pomaga na takie dolegliwości jak niestrawność, zatrucia pokarmowe, bolesne wzdęcia brzucha, wrzody żołądka, zaparcia, biegunki czy grypa żołądkowa. Poza tym usprawnia pracę układu immunologicznego i nerwowego, wzmacnia skórę i włosy, pomaga obniżyć cholesterol i wyregulować ciśnienie tętnicze.
Składniki orzechówki:
1 kg zielonych orzechów włoskich,
1 kg cukru,
spirytus.
Zielone orzechy włoskie najlepiej zbierać w okresie od czerwca do lipca. Na początek orzechy należy umyć, pokroić na kawałki, wrzucić do słoika i zasypać cukrem. Zakręcony pojemnik odstawiamy na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu powstanie brązowy syrop, który odcedzamy od łupin. Syrop rozcieńczamy za pomocą spirytusu w równych ilościach.
Tak przygotowaną miksturę przelewamy do butelki. Po 14 dniach będziemy mogli skorzystać ze zdrowotnych walorów orzechówki. Osobom, które chcą użyć nalewki w celach profilaktycznych, zaleca się zażywanie 10 kropli w ciągu dnia. W przypadku problemów gastrycznych powinno się zażywać 40 kropli trzy razy dziennie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.