Czosnek niedźwiedzi nazywany również czosnkiem dzikim, cebulą czarownic lub czosnkiem cygańskim można zaliczyć do najzdrowszych roślin, które porastają obszary Europy.
Mało kto wie, że dzika wersja tej rośliny jest zdrowsza od bardziej znanej w Polsce odmiany. Czosnek niedźwiedzi zawiera m.in.: witaminy z grupy B, witaminę A i C, magnez, potas, wapń, siarkę, selen, żelazo, sód oraz saponiny, aminokwasy i flawonoidy.
Dzięki obecności cennych składników wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Nalewka na bazie liści czosnku niedźwiedziego usprawnia pracę układu immunologicznego, a także pomaga zwalczyć objawy wirusowych i bakteryjnych i infekcji.
Pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwiobiegu, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Antyoksydanty obecne w domowym preparacie niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i opóźniają proces starzenia się organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 szklanka świeżych rozdrobnionych liści czosnku,
- 0,5 litra spirytusu.
Na początek liście czosnku niedźwiedziego należy umyć, osuszyć i drobno pokroić. Tak przygotowaną przyprawę wpychamy do butelki i zalewamy alkoholem. Powinien być to pojemnik zrobiony z ciemnego szkła, ponieważ nadmiar światła może zaszkodzić nalewce. Mieszankę pozostawiamy na dwa tygodnie w ciepłym i jasnym miejscu. Podczas procesu maceracji nalewki codziennie powinno się potrząsnąć butelką. Po upływie 14 dni dokładnie odcedzamy miksturę za pomocą gazy, sitka o drobnych oczkach i lejka. Czosnkowy specyfik przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. W celach zdrowotnych spożywamy jedną łyżeczkę dziennie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.