Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Napędza cukrzycę. "Sieje spustoszenie w naszym organizmie"

12

Owoce w syropie od dawna goszczą na polskich stołach. Chętnie dodajemy je do ciast, sałatek, pieczonych mięs, musli, jogurtów i koktajli. Niestety eksperci ds. żywienia ostrzegają, że to cukrowa bomba często naszpikowana chemicznymi konserwantami. Dietetyczka zdradza, dlaczego jeszcze nie powinniśmy ich jeść.

Napędza cukrzycę. "Sieje spustoszenie w naszym organizmie"
Owoce w syropie są szkodliwe dla zdrowia (Licencjodawca, Penpak Ngamsathain)

Zanurzone w syropie brzoskwinie, maliny, jagody truskawki, żurawina i inne owoce kuszą nas swoim apetycznym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Dietetyczka Ewa Białecka ostrzega, że regularne sięganie po tego rodzaju produkty wpływa niekorzystnie na nasz organizm i sprzyja zachorowaniu na niebezpieczne schorzenia.

Oprócz owoców i dodanego cukru, w skład kupionego przetworu często wchodzi syrop glukozowo-fruktozowy, który niestety sieje spustoszenie w naszym organizmie. Może zakłócać pracę wątroby, sprawiać, że czujemy się ciągle głodni, podwyższać poziom złej frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów, przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, tym samym zwiększając ryzyko otyłości – podkreśliła ekspertka podczas rozmowy z WP abcZdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak wybrać idealne pomarańcze? Niezawodny sposób

Dietetyczka dodaje, że każdy świadomy konsument podczas robienia zakupów powinien uważnie czytać skład umieszczony na etykiecie, w celu sprawdzenia, czy dany produkt nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji.

Jej zdaniem z owocowych przysmaków bogatych w cukier lub jego tańszy zamiennik, jakim jest syrop glukozowo-fruktozozwy, powinny całkowicie osoby cierpiące z powodu nadwagi i otyłości. Dotyczy to również pacjentów z insulinoopornością znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka cukrzycy. Warto pamiętać, że nadmiar cukru w diecie nie tylko dostarcza nam znaczne ilości pustych kalorii i sprzyja zachorowaniu na cukrzycę, ale także wywołuje nadpobudliwość i problemy z pamięcią.

Poza tym podnosi ryzyko rozwoju hiperglikemii, próchnicy zębów, także obniżać odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje. Ponadto podczas produkcji owocowych przetworów nierzadko stosuje się sztuczne substancje konserwujące, które również zagrażają kondycji zdrowotnej. Dlatego, jeśli mamy nieodpartą ochotę na zjedzenie naszych ulubionych owoców w zalewie cukrowej, najlepiej przygotować je samodzielnie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić