Zanurzone w syropie brzoskwinie, maliny, jagody truskawki, żurawina i inne owoce kuszą nas swoim apetycznym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Dietetyczka Ewa Białecka ostrzega, że regularne sięganie po tego rodzaju produkty wpływa niekorzystnie na nasz organizm i sprzyja zachorowaniu na niebezpieczne schorzenia.
Oprócz owoców i dodanego cukru, w skład kupionego przetworu często wchodzi syrop glukozowo-fruktozowy, który niestety sieje spustoszenie w naszym organizmie. Może zakłócać pracę wątroby, sprawiać, że czujemy się ciągle głodni, podwyższać poziom złej frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów, przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, tym samym zwiększając ryzyko otyłości – podkreśliła ekspertka podczas rozmowy z WP abcZdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetyczka dodaje, że każdy świadomy konsument podczas robienia zakupów powinien uważnie czytać skład umieszczony na etykiecie, w celu sprawdzenia, czy dany produkt nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji.
Jej zdaniem z owocowych przysmaków bogatych w cukier lub jego tańszy zamiennik, jakim jest syrop glukozowo-fruktozozwy, powinny całkowicie osoby cierpiące z powodu nadwagi i otyłości. Dotyczy to również pacjentów z insulinoopornością znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka cukrzycy. Warto pamiętać, że nadmiar cukru w diecie nie tylko dostarcza nam znaczne ilości pustych kalorii i sprzyja zachorowaniu na cukrzycę, ale także wywołuje nadpobudliwość i problemy z pamięcią.
Poza tym podnosi ryzyko rozwoju hiperglikemii, próchnicy zębów, także obniżać odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje. Ponadto podczas produkcji owocowych przetworów nierzadko stosuje się sztuczne substancje konserwujące, które również zagrażają kondycji zdrowotnej. Dlatego, jeśli mamy nieodpartą ochotę na zjedzenie naszych ulubionych owoców w zalewie cukrowej, najlepiej przygotować je samodzielnie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.