Składniki:
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru,
- 1 szklanka rodzynek,
- 4 łyżeczki liściastej zielonej herbaty,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie
Na początek wrzucamy do garnka rodzynki i zalewamy je wodą. Naczynie ze składnikami, podgrzewamy na ogniu, cały czas mieszając. Po 10 minutach zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy zieloną herbatę, miód oraz imbir. Przygotowany w ten sposób wywar wlewamy do słoika i nakrywamy gazą. Odstawiamy miksturę przynajmniej na 8 godzin, a na koniec odcedzamy.
Rodzynki są bogatym źródłem witaminy E, witaminy z grupy B, żelaza oraz potasu, wspomagającego pracę naszego serca. Obniżają też ciśnienie krwi.
Imbir zawiera substancje, dzięki którym zmniejsza ryzyko zlepiania się płytek krwi. Ten dodatek chroni układ krwionośny przed powstawaniem zakrzepów krwi i poprawia krążenie. Imbir powinien znajdować się na stałe w jadłospisie osób z podwyższonym cholesterolem.
Miód z kolei poprawia krążenie oraz zwiększa siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Poza tym obniża też ciśnienie tętnicze krwi.
Zielona herbata to znany antyoksydant, który zapobiega odkładaniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych, prze co zwiększa ich przepuszczalność. Zmniejsza również lepkość płytek krwi, zapobiegając jednocześnie powstawaniu skrzepów. Spożywanie tej herbaty każdego dnia zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i zawału serca.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl