Nasila obrzęk i bol stawów. Wyeliminuj z diety jak najszybciej
Artretyzm zazwyczaj dotyka osoby po 40. roku życia, ale może również pojawić się u osób młodszych. Żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju nieuleczalnego zapalenia stawów, należy odpowiednio się odżywiać i zrezygnować z jedzenia niektórych produktów. Dowiedz się których.
Objawy artretyzmu
Typowymi objawami artretyzmu jest zapalnie stawów, które powoduje ich ostry i nagły ból. Do innych symptomów można zaliczyć
- gorączkę,
- osłabienie organizmu,
- spadek masy ciała,
- zapalnie nerek,
- trudności w poruszaniu się,
- guzki dnawe,
- napięcie skóry i obrzęk pojawiające się w okolicy stawów.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Czy karp śmierdzi mułem? Pojechaliśmy do hodowli ryb, by to sprawdzić
Żeby postawić trafną diagnozę, należy zbadać poziom kwasu moczowego. Osoby cierpiące na artretyzm powinny zadbać o obniżenie stężenia kwasu moczowego, w celu złagodzenia uciążliwych objawów tej choroby.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Dieta a artretyzm
W tym przypadku bardzo istotna jest odpowiednia dieta. Z codziennego jadłospisu powinny zniknąć takie produkty jak podroby, czerwone mięso, wysokoprzetworzona żywność, chipsy, alkohol i żywność bogata w konserwanty.
Nie wskazane jest również spożywanie białego pieczywa ze względu na obecność węglowodanów, a także słodyczy, które uwalniają w organizmie cytokiny. Tego rodzaju artykuły spożywcze mogą zaostrzyć objawy stanu zapalnego stawów.
Przy artretyzmie nie wolno także zapominać o regularnych ćwiczeniach dopasowanych do stanu zdrowia danego pacjenta. Żeby ustalić system ćwiczeń, który wpłynie korzystnie na bolące stawy, należy umówić wizytę u fizjoterapeuty w celu zasięgnięcia fachowej porady.