Żeby przygotować napój na bazie topinamburu, wystarczy jedną czubatą łyżeczkę kawy wsypać do naczynia i zalać gorącą wodą. Następnie odstawiamy miksturę na 5 minut i kiedy fusy opadną, dodajemy do niej gorące mleko. Tę bezkofeinową kawę można wzbogacić także miodem lub syropem klonowym.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kawa z topinamburu zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, miedź, żelazo i magnez. Dzięki zwartości krzemu napój obniża stężenie złego cholesterolu we krwi i tym samym wpływa korzystnie na nasze naczynia krwionośne. Poza tym regularne picie tego rodzaju kawy poprawia kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.
W prażonych kłączach topinamburu znajdziemy cenną dla naszego organizmu inulinę. Ten węglowodan ma niski indeks glikemiczny, wykazuje silne właściwości przeciwmiażdżycowe, a także reguluje poziom cukru we krwi.
Kawa z dodatkiem tej rośliny podnosi również naszą odporność i jest naturalnym probiotykiem, który sprawia, że takie cenne składniki mineralne jak wapń, magnez i żelazo są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Picie tego rodzaju kawy oczyszcza nasz organizm z toksyn, wpływa pozytywnie na przemianę materii i pracę jelit, nerek, wątroby, a także pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.
Anna Lewandowska proponuje dodać do kawy z topinamburem mniszek lekarski. Ten składnik zmniejsza ryzyko cukrzycy, wspomaga leczenie kamicy nerkowej, chorób dróg żółciowych i anemii oraz usprawnia proces trawienny, odtruwa i pobudza nasz organizm, dodając energii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.