Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Naszpikowane antybiotykami. Negatywnie wpływają na układ nerwowy

3

Jeszcze do niedawna krewetki były uznawane za towar luksusowy. Dziś są dostępne praktycznie w każdym supermarkecie. Niestety, to przysmak, w którym kumuluje się dużo zanieczyszczeń, a do ich połowu wykorzystuje się przynętę na bazie chloru i sody kaustycznej. Czy jedzenie krewetek jest zdrowe?

Krewetki
Krewetki (123RF)

Jedzenie krewetek

Są delikatne, smaczne, zawierają cenne dla naszego zdrowia związki, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a w dodatku są dietetyczne, bo zawierają niewiele kalorii.

Krewetki, które możemy kupić w polskich sklepach, są najczęściej importowane z Indonezji, Tajlandii, Chin lub Ekwadoru. W tych miejscach są hodowane na masową skalę, a warunki, w których żyją, nie należą do najlepszych. Sztuczne stawy powstające u wybrzeży są wypełnione po brzegi skorupiakami, co sprawia, że bakterie namnażają się tam z ogromną łatwością.

By zmniejszyć liczbę zainfekowanych krewetek, producenci podają im w trakcie hodowli antybiotyki oraz pestycydy. Stosują również silne środki odkażające.

Krewetka naszpikowana antybiotykiem

Niestety, te wszystkie substancje gromadzą się w ciele krewetek, a następnie wraz z pożywieniem dostają się do naszych organizmów. Eksperci ostrzegają, że to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia, gdyż hodowane w ten sposób owoce morza zawierają bakterie oporne na antybiotyki.

Pestycydy fosfoorganiczne, które badacze znaleźli w krewetkach, negatywnie wpływają na układ nerwowy, uszkadzając go. Wówczas mogą pojawiać się takie dolegliwości jak bóle głowy, drażliwość, zaburzenia pamięci czy senność. Jakość tych smacznych skorupiaków obniża również zbyt długi czas transportu i nieodpowiednie warunki przechowywania. Bakterie wówczas się namnażają, co u człowieka może powodować objawy zatrucia pokarmowego.

Jak wybrać dobre krewetki?

W wielu krajach europejskich stosowanie środków chemicznych podczas hodowli są zakazane, więc przed zakupem krewetek warto sprawdzić, skąd pochodzą. Najbezpieczniej wybierać te z Morza Śródziemnego. Wybierając, należy sprawdzić warstwę lodu, którym pokryte są owoce morza. Powinna być przejrzysta, jednakowej grubości na powierzchni skorupiaka i bardzo cienka.

Przy zakupie świeżych krewetek, najważniejszym czynnikiem świadczącym o ich świeżości jest ich zapach. Jeśli jest silny i drażniący – nie kupujmy ich pod żadnym pozorem.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić