Przepis na wywar z kory wierzby
Najlepszą porą roku na przygotowanie leczniczej mikstury na bazie kory z wierzby jest wczesna wiosna, gdy na drzewie nie ma jeszcze liści i kwiatów. Na początek nacinamy korę wokół gałęzi co 20 cm. Następnie nacinamy korę wzdłuż, podważamy ją nożem i delikatnie zdejmujemy z drzewa. Prawidłowo pozyskana kora z wierzby powinna być z zewnątrz szaro-zielona, a wewnątrz jasnobrunatna. Musi mieć około 3 mm grubości i łatwo się łamać.
1 łyżkę wysuszonej i pokruszonej kory należy zagotować i trzymać pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu. Następnie odstawić na 15 minut i przecedzić. 1/3 szklanki tak przygotowanego naparu pijemy 3 razy dziennie.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kora wierzby (szczególnie białej) posiada właściwości podobne do aspiryny, dzięki zawartości salicyny i salikortyny. Wywar z kory wykazuje silne właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. Pomoże również na biegunkę, choroby reumatyczne, zapalenie i bóle stawów oraz nieżyt jelit.
Kora wierzby jest również bogatym źródłem soli mineralnych, flawonoidów, garbników, katechin i kwasu elagowego. Te cenne składniki sprawiają, że napar z kory wierzby pomaga osobom cierpiącymi na bezsenność i skarżącym się na nerwobóle.
Kora z wierzby świetnie nadaje się także do użytku zewnętrznego. Okład z kory wierzbowej przyśpiesza gojenie się ran.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.