Eliksir zdrowia
Badania wykazują, że miód eukaliptusowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Stawia skuteczną barierę bakteriom opornym na antybiotyki i jest doskonałym środkiem łagodzącym objawy przeziębienia i kaszlu — działa mukolitycznie, a zatem rozrzedza wydzielinę. Rekomendowany jest również osobom zmagającym się z reumatyzmem, lumbago, sztywnymi stawami i nerwobólami.
Nic dziwnego, że często wykorzystywany jest w fitoterapii, czyli naturalnej terapii opartej na roślinach.
Miód eukaliptusowy w kuchni
Miód eukaliptusowy ma intensywny smak, który kryje w sobie nuty nieco nietypowe dla tradycyjnego miodu. Jest daleki od typowej słodyczy — zawiera w sobie nuty drzewne, echa lukrecji, delikatną słoność i balsamiczny aromat.
Ta unikalna paleta smaków sprawia, że miód eukaliptusowy jest ulubieńcem kulinarnych eksperymentatorów. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do herbaty, dojrzewającego sera, jogurtu lub owsianki – dodaje również charakteru i głębi m.in. sosom słodko-kwaśnym.
Przepis na dip z użyciem miodu eukaliptusowego:
- 3 łyżki miodu eukaliptusowego
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu chilli
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
Przygotowanie:
W małym garnku na niewielkim ogniu połącz sok z limonek, sos sojowy i sos chili. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając.
W oddzielnym naczyniu połącz skrobię kukurydzianą z wodą, tworząc gładką mieszankę. Dodaj ją do garnka, mieszając, aby uniknąć powstawania grudek. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia, odczekaj chwilę i dodaj miód eukaliptusowy.
Taki sos zrewolucjonizuje grillowane warzywa!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.