Właściwości pomidorów
Pomidory to źródło witaminy A, C, K i B6, a także potasu, magnezu, miedzi, manganu i fosforu. Jednak najcenniejszą substancją występująca w pomidorach jest likopen. Ten przeciwutleniacz posiada szereg zdrowych właściwości.
Związek ten pomaga pozbyć się złego cholesterolu LDL i hamuje odkładnie się płytek miażdżycowych. Likopen nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, ale również pomaga na nadciśnienie i chroni nas przed zawałem serca.
Pomidory obniżają cholesterol
Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetów w Manchester i Newcastle udowodniły, że likopen pomaga chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem nadmiaru promieni słonecznych.
Zawarta w pomidorach witamina C, także pomaga obniżyć cholesterol i wyregulować ciśnienie tętnicze. Z kolei potas obecny w tych warzywach usprawnia wydalanie sodu z organizmu, dzięki temu korzystnie wpływa na prawidłową pracę serca.
Kolejną zaletą pomidorów są właściwości przeciwnowotworowe. Jedzenie tych warzyw obniża ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka, prostaty, piersi i szyjki macicy. Poza tym dzięki zawartości antyoksydantów pomidory niszczą wolne rodniki, spowalniają proces starzenia się i zapobiegają odwodnieniu skóry.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Jak jeść pomidory?
Pomidory warto spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku, przecieru, sosu lub zupy. Najwięcej likopenu znajduje się w przetworzonych pomidorach np. w koncentratach i ketchupach. Z kolei suszone pomidory mają w sobie sporo cennego błonnika pokarmowego.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl