Naukowcy nie mają wątpliwości. To najzdrowszy gatunek grzybów

Wiele osób uważa, że grzyby nie posiadają żadnych zdrowotnych właściwości. Jak wynika z najnowszych badań, wcale nie są bezwartościowym dodatkiem smakowym do potraw. Szczególnie jeden z gatunków zasługuje na stałą obecność w naszym jadłospisie.

Naukowcy wiedzą, który gatunek grzybów jest najzdrowszy

Wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich ekspertów z Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health dowodzą, że grzyby warto dodawać do potraw nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Znajdziemy w nich znaczne ilości dwóch przeciwutleniaczy – glutationu i ergotioneiny. Z badań opublikowanych w ''Food Chemistry'' wynika, że to właśnie grzyby zawierają najwięcej tych cennych substancji. Oba te związki chemiczne obniżają stres oksydacyjny, spowalniając tym samym proces starzenia się komórek w organizmie. Ergotioneina i glutation zmniejszają również ryzyko choroby Alzheimera, choroby wieńcowej i chorób nowotworowych.

Cała Polska słyszała o tym Dino. Spójrzcie, co zastaliśmy na Wilanowie

Dyrektor Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health, prof. Robert Beelman, wraz ze swoim zespołem naukowym przebadał 13 gatunków grzybów pod kątem zawartości tych antyoksydantów. Najzdrowszym gatunkiem okazał się znany w Plsce grzyb – borowik szlachetny, potocznie nazywany prawdziwkiem, który jest bardzo bogatym źródłem ergotioneiny i zawiera sporo glutationu.

''Można zaobserwować, że w krajach, gdzie jest więcej ergotioneiny w diecie, czyli np. we Francji czy Włoszech, notuje się mniej przypadków chorób neurodegeneracyjnych. W Stanach Zjednoczonych, gdzie tej substancji spożywa się mniej, istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Parkinsona czy Alzheimera'' - podsumował prof. Beelman.

Badania naukowców z Penn State udowodniły, że prawdziwek powinien częściej gościć na naszych nie tylko dlatego, że jest jednym z najsmaczniejszych grzybów. Borowik szlachetny świetnie sprawdzi się jako marynowany dodatek do ulubionych dań, a także jako smaczny składnik sosu do makaronu, zupy lub barszczu wigilijnego.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami