Wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich ekspertów z Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health dowodzą, że grzyby warto dodawać do potraw nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Znajdziemy w nich znaczne ilości dwóch przeciwutleniaczy – glutationu i ergotioneiny. Z badań opublikowanych w ''Food Chemistry'' wynika, że to właśnie grzyby zawierają najwięcej tych cennych substancji. Oba te związki chemiczne obniżają stres oksydacyjny, spowalniając tym samym proces starzenia się komórek w organizmie. Ergotioneina i glutation zmniejszają również ryzyko choroby Alzheimera, choroby wieńcowej i chorób nowotworowych.
Dyrektor Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health, prof. Robert Beelman, wraz ze swoim zespołem naukowym przebadał 13 gatunków grzybów pod kątem zawartości tych antyoksydantów. Najzdrowszym gatunkiem okazał się znany w Plsce grzyb – borowik szlachetny, potocznie nazywany prawdziwkiem, który jest bardzo bogatym źródłem ergotioneiny i zawiera sporo glutationu.
''Można zaobserwować, że w krajach, gdzie jest więcej ergotioneiny w diecie, czyli np. we Francji czy Włoszech, notuje się mniej przypadków chorób neurodegeneracyjnych. W Stanach Zjednoczonych, gdzie tej substancji spożywa się mniej, istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Parkinsona czy Alzheimera'' - podsumował prof. Beelman.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Badania naukowców z Penn State udowodniły, że prawdziwek powinien częściej gościć na naszych nie tylko dlatego, że jest jednym z najsmaczniejszych grzybów. Borowik szlachetny świetnie sprawdzi się jako marynowany dodatek do ulubionych dań, a także jako smaczny składnik sosu do makaronu, zupy lub barszczu wigilijnego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl