Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Naukowcy potwierdzają. Wzmacnia wątrobę, chroni przed otyłością

1

Przyprawy nie tylko wzbogacają smak naszych ulubionych dań, ale mogą również wpływać korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Można do nich zaliczyć sproszkowaną bardzo popularną w naszym kraju roślinę. Jak wynika z najnowszych badań, ten dodatek obniża ryzyko otyłości oraz usprawnia pracę wątroby.

Naukowcy potwierdzają. Wzmacnia wątrobę, chroni przed otyłością
Sproszkowana cebula może pomóc z odchudzaniu (Licencjodawca, Michelle Lee Arnold)

Sproszkowana cebula to przyprawa, która doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do pieczonego mięsa, sałatek, sosów, zup czy twarożku. Jak się okazuje, nie tylko nadaje daniom niepowtarzalny smak i niecodzienny aromat, ale także dostarcza do naszego organizmu wielu cennych składników i wpływa korzystnie na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pokrój cebulę w plastry i połóż obok łóżka. Oto efekty

Znajdziemy w niej m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, potas, magnez, żelazo, siarkę, wapń i magnez. Zespół naukowy z Japonii postanowił przyjrzeć się właściwościom cebuli w proszku, przeprowadzając badania, do których zaprosili 70 osób. Uczestnicy przez 12 tygodni spożywali 9 g dziennie tej przyprawy. Po zakończeniu eksperymentu badacze zauważyli, że ten dodatek do żywności zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości, a także poprawia pracę wątroby.

Zdaniem naukowców swoje niezwykłe właściwości cebula w proszku zawdzięcza zawartości kwercetyny. Jest to należąca do grupy flawonoidów substancja, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Autorami tego badania byli: Masuko Kobori, Tokato Muro Jun Nishihira, i Mie Nishimura, a jego wyniki opublikowano na łamach czasopisma "Nutrients".

Należy wziąć pod uwagę, że analiza dotyczyła małej grupy osób i nie u wszystkich uczestników sproszkowana cebula zredukowała ilość tłuszczu trzewnego. Naukowcy będą jednak kontynuować badania, bo rezultaty są optymistyczne. Kwercetynę znajdziemy nie tylko w cebuli, ale także w czosnku, kalafiorze, kapuście i cykorii.

Ten związek organiczny jest odpowiedzialny za kolor roślin, dlatego czerwona cebula zawiera jej więcej niż biała. Warto wspomnieć, że kwercetyna jest jednym z najsilniejszych występujących naturalnie w przyrodzie przeciwutleniaczy.

Dzięki temu chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się organizmu. Poza tym pomaga zahamować namnażanie się komórek powodujących rozwój raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty czy szyjki macicy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić