Sproszkowana cebula to przyprawa, która doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do pieczonego mięsa, sałatek, sosów, zup czy twarożku. Jak się okazuje, nie tylko nadaje daniom niepowtarzalny smak i niecodzienny aromat, ale także dostarcza do naszego organizmu wielu cennych składników i wpływa korzystnie na zdrowie.
Czytaj też: Hit PRL-u. W jelitach działa jak odkurzacz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znajdziemy w niej m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, potas, magnez, żelazo, siarkę, wapń i magnez. Zespół naukowy z Japonii postanowił przyjrzeć się właściwościom cebuli w proszku, przeprowadzając badania, do których zaprosili 70 osób. Uczestnicy przez 12 tygodni spożywali 9 g dziennie tej przyprawy. Po zakończeniu eksperymentu badacze zauważyli, że ten dodatek do żywności zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości, a także poprawia pracę wątroby.
Zdaniem naukowców swoje niezwykłe właściwości cebula w proszku zawdzięcza zawartości kwercetyny. Jest to należąca do grupy flawonoidów substancja, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Autorami tego badania byli: Masuko Kobori, Tokato Muro Jun Nishihira, i Mie Nishimura, a jego wyniki opublikowano na łamach czasopisma "Nutrients".
Należy wziąć pod uwagę, że analiza dotyczyła małej grupy osób i nie u wszystkich uczestników sproszkowana cebula zredukowała ilość tłuszczu trzewnego. Naukowcy będą jednak kontynuować badania, bo rezultaty są optymistyczne. Kwercetynę znajdziemy nie tylko w cebuli, ale także w czosnku, kalafiorze, kapuście i cykorii.
Ten związek organiczny jest odpowiedzialny za kolor roślin, dlatego czerwona cebula zawiera jej więcej niż biała. Warto wspomnieć, że kwercetyna jest jednym z najsilniejszych występujących naturalnie w przyrodzie przeciwutleniaczy.
Dzięki temu chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się organizmu. Poza tym pomaga zahamować namnażanie się komórek powodujących rozwój raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty czy szyjki macicy.