Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Naukowcy przebadali 113 tys. osób. Przez lata żyliśmy w błędzie

469

Od wielu lat uważaliśmy, że w trosce o nasze zdrowie, zamiast czerwonego mięsa lepiej sięgnąć po drób. Wyniki najnowszych badań podważają tę teorię.

Mięso drobiowe może podnosić poziom złego cholesterolu
Mięso drobiowe może podnosić poziom złego cholesterolu

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w 2015 roku oficjalnie uznała, że spożywanie czerwonego mięsa jest jednym z czynników ryzyka chorób nowotworowych. Wyniki badań naukowych wielokrotnie udowodniły, że zbyt duża ilość tego mięsa w codziennej diecie może przyczynić się do rozwoju komórek rakowych w jelicie grubym, a nawet do przedwczesnego zgonu.

Za zdrowszą alternatywę dla mięsa wieprzowego i wołowego powszechnie uważano drób. Jak się jednak okazuje, spożywanie białego mięsa może być tak samo niebezpieczne dla zdrowia, jak jedzenie czerwonego mięsa. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego wynika, że te dwa rodzaje mięsa tak samo podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwi, przez co zwiększają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Grupa biorąca udział w badaniu liczyła 113 tys. osób. Byli to ludzie w wieku między 21. a 65. rokiem życia. Badani zostali w sposób losowy przydzieleni do dwóch grup. W pierwszej grupie dieta była bogata w tłuszcze nasycone, natomiast w drugiej grupie zawartość tego rodzaju tłuszczów była niska. Uczestnicy eksperymentu jedli białe mięso (kurczak i indyk) i czerwone mięso (wołowina i wieprzowina), a potem przez cztery tygodnie w ich jadłospisie mięso w ogóle nie występowało.

Za każdym razem, kiedy dieta ulegała zmianie, od badanych pobierano próbki krwi. Naukowcy zaobserwowali, że duża ilość tłuszczów nasyconych w codziennym menu podnosi poziom złego cholesterolu LDL w organizmie.

Wyniki analizy pokazały również, że czerwone mięso w takim samym stopniu, co białe mięso, przyczynia się do zbyt wysokiego cholesterolu, co zaskoczyło nawet samych naukowców. Prof. Roland Kraus, główny autor badań stwierdził, że tylko całkowite wykluczenie mięsa z diety może pomóc obniżyć niebezpieczne stężenie cholesterolu.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić