Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w 2015 roku oficjalnie uznała, że spożywanie czerwonego mięsa jest jednym z czynników ryzyka chorób nowotworowych. Wyniki badań naukowych wielokrotnie udowodniły, że zbyt duża ilość tego mięsa w codziennej diecie może przyczynić się do rozwoju komórek rakowych w jelicie grubym, a nawet do przedwczesnego zgonu.
Za zdrowszą alternatywę dla mięsa wieprzowego i wołowego powszechnie uważano drób. Jak się jednak okazuje, spożywanie białego mięsa może być tak samo niebezpieczne dla zdrowia, jak jedzenie czerwonego mięsa. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego wynika, że te dwa rodzaje mięsa tak samo podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwi, przez co zwiększają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Grupa biorąca udział w badaniu liczyła 113 tys. osób. Byli to ludzie w wieku między 21. a 65. rokiem życia. Badani zostali w sposób losowy przydzieleni do dwóch grup. W pierwszej grupie dieta była bogata w tłuszcze nasycone, natomiast w drugiej grupie zawartość tego rodzaju tłuszczów była niska. Uczestnicy eksperymentu jedli białe mięso (kurczak i indyk) i czerwone mięso (wołowina i wieprzowina), a potem przez cztery tygodnie w ich jadłospisie mięso w ogóle nie występowało.
Za każdym razem, kiedy dieta ulegała zmianie, od badanych pobierano próbki krwi. Naukowcy zaobserwowali, że duża ilość tłuszczów nasyconych w codziennym menu podnosi poziom złego cholesterolu LDL w organizmie.
Wyniki analizy pokazały również, że czerwone mięso w takim samym stopniu, co białe mięso, przyczynia się do zbyt wysokiego cholesterolu, co zaskoczyło nawet samych naukowców. Prof. Roland Kraus, główny autor badań stwierdził, że tylko całkowite wykluczenie mięsa z diety może pomóc obniżyć niebezpieczne stężenie cholesterolu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.