Badanie zostało przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Maryland i College of William & Mary. Wzięło w nim udział 700 studentów. Okazuje się, że Ci którzy regularnie jadali ogórki kiszone, dużo chętniej wchodzili w interakcje z innymi osobami.
Czytaj także: Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Można się zarazić!
Przebadali dietę studentów. Wyniki dają do myślenia
Uczestnicy badania musieli opowiedzieć naukowcom, z jakich produktów składa się ich codzienna dieta oraz jaką formę aktywności fizycznej podejmują. Osoba zajmująca się zbieraniem odpowiedzi od studentów pytała również o ilość spożywanych owoców i warzyw (również tych fermentowanych) w ciągu ostatnich trzydziestu dni. Wyniki badań były zaskakujące.
Studenci, którzy w swoich jadłospisach regularnie uwzględniali spożywanie fermentowanej żywności, wykazywali znacznie mniej objawów lęku społecznego. Badacze uważają, że za wyniki badań odpowiadają naturalne probiotyki, które znajdziemy z fermentowanych produktach spożywczych. To one według prowadzących badania mają wpływ na nasze umiejętności społeczne.
Ogórki kiszone zmniejszają fobię społeczną. Są bardzo zdrowe dla organizmu
Bakterie probiotyczne oddziałują korzystnie na nasz układ pokarmowy, co pośrednio prowadzi do zmniejszenia lęku społecznego. Nie należy jednak zapominać o ich pozostałych właściwościach zdrowotnych. Działają jak miotełka, usuwając z jelit zalegające złogi i toksyny, łagodzą bóle związane ze wrzodami żołądka, wzmacniają odporność, poprawiają apetyt, a także wspomagają też pracę układu nerwowego i krwionośnego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.