Eksperci oraz portale medyczne wielokrotnie informowały, że spożywanie jajek jest bezpieczne dla osób z podwyższonym i wysokim cholesterolem, jednak powinny one zachować umiar w ich spożywaniu. Zaletą tego pokarmu jest duża zawartość białka, które nasz organizm potrzebuje i chętnie przyswaja. Tymczasem dr Nick Norwitz, doktorant z Uniwersytetu Harvarda, postanowił na własnym organizmie sprawdzić działanie jajek.
Czytaj więcej: Egzekucja w USA. Gigantyczne kontrowersje. "Powinien żyć"
Jak informuje Daily Mail, w ciągu miesiąca zjadł 720 jajek, czyli 24 dziennie. W ten sposób dostarczał sobie ok. 1800 kalorii dziennie.
Po zakończeniu eksperymentu, jego poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu, spadł o 18 procent. Jest to istotne, ponieważ LDL może odkładać się w tętnicach, zwiększając ryzyko chorób serca i udaru - czytamy we wnioskach z eksperymentu.
Dr Norwitz ma doktorat z metabolizmu mózgu człowieka z Uniwersytetu Oksfordzkiego i obecnie kończy studia medyczne na Harwardzie. Zainteresował się nauką o żywieniu, gdy walczył z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Mimo ostrzeżeń lekarzy, postanowił spróbować diety ketogenicznej, dzięki czemu objawy choroby cofnęły się i w końcu mógł odstawić leki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W swoim eksperymencie, który zamieścił w filmiku na YouTube obejrzanym ponad 160 tys. razy, dr Norwitz chciał pokazać, że jedzenie jajek nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu.
Twierdziłem, że zjedzenie 720 jajek w ciągu miesiąca nie zwiększy mojego poziomu cholesterolu, a zwłaszcza LDL. Choć spożycie cholesterolu wzrosło ponad pięciokrotnie, poziom LDL spadł - mówił naukowiec na filmie.
W trakcie eksperymentu regularnie mierzył poziom cholesterolu we krwi. Jedno jajka to ok. 186 mg cholesterolu. Dlatego dodawał również do diety ok. 60 gr węglowodanów dziennie z owoców takich jak banany i jagody, co miało go obniżać.
Eksperyment i jego wyniki skomentowali również widzowie. Jedna osoba napisała: "Kliknąłem, bo wiedziałem, że poziom twojego LDL nie wzrośnie i chcę podzielić się tym wideo z moją rodziną, która obawia się, że jem tyle jajek i mięsa"; "Jem jajka prawie codziennie przez 67 lat i jestem w bardzo dobrym zdrowiu, bez lekarzy, bez leków".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo