Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga| 
aktualizacja 

Naukowiec zjadł 720 jajek w miesiąc. Efekt diety zaskakuje

25

Czy jajka naprawdę podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca? Amerykański uczony z Harvardu postanowił to sprawdzić. Każdego dnia spożywał po 24 jajka, co łącznie w ciągu miesiąca dało liczbę 720. To co odkrył, zaprzecza przekonaniom wielu lekarzy.

Naukowiec zjadł 720 jajek w miesiąc. Efekt diety zaskakuje
Dr Nick Norwitz zjadł 720 jajek. (YouTube)

Eksperci oraz portale medyczne wielokrotnie informowały, że spożywanie jajek jest bezpieczne dla osób z podwyższonym i wysokim cholesterolem, jednak powinny one zachować umiar w ich spożywaniu. Zaletą tego pokarmu jest duża zawartość białka, które nasz organizm potrzebuje i chętnie przyswaja. Tymczasem dr Nick Norwitz, doktorant z Uniwersytetu Harvarda, postanowił na własnym organizmie sprawdzić działanie jajek.

Jak informuje Daily Mail, w ciągu miesiąca zjadł 720 jajek, czyli 24 dziennie. W ten sposób dostarczał sobie ok. 1800 kalorii dziennie.

Po zakończeniu eksperymentu, jego poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu, spadł o 18 procent. Jest to istotne, ponieważ LDL może odkładać się w tętnicach, zwiększając ryzyko chorób serca i udaru - czytamy we wnioskach z eksperymentu.

Dr Norwitz ma doktorat z metabolizmu mózgu człowieka z Uniwersytetu Oksfordzkiego i obecnie kończy studia medyczne na Harwardzie. Zainteresował się nauką o żywieniu, gdy walczył z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Mimo ostrzeżeń lekarzy, postanowił spróbować diety ketogenicznej, dzięki czemu objawy choroby cofnęły się i w końcu mógł odstawić leki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kulisy działań w RARS. "To nie występowało tylko w jednej instytucji"

W swoim eksperymencie, który zamieścił w filmiku na YouTube obejrzanym ponad 160 tys. razy, dr Norwitz chciał pokazać, że jedzenie jajek nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu.

Twierdziłem, że zjedzenie 720 jajek w ciągu miesiąca nie zwiększy mojego poziomu cholesterolu, a zwłaszcza LDL. Choć spożycie cholesterolu wzrosło ponad pięciokrotnie, poziom LDL spadł - mówił naukowiec na filmie.

W trakcie eksperymentu regularnie mierzył poziom cholesterolu we krwi. Jedno jajka to ok. 186 mg cholesterolu. Dlatego dodawał również do diety ok. 60 gr węglowodanów dziennie z owoców takich jak banany i jagody, co miało go obniżać.

Eksperyment i jego wyniki skomentowali również widzowie. Jedna osoba napisała: "Kliknąłem, bo wiedziałem, że poziom twojego LDL nie wzrośnie i chcę podzielić się tym wideo z moją rodziną, która obawia się, że jem tyle jajek i mięsa"; "Jem jajka prawie codziennie przez 67 lat i jestem w bardzo dobrym zdrowiu, bez lekarzy, bez leków".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: I Ate 720 Eggs in 1 Month. Here's What Happened to my Cholesterol
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić