Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga | 
aktualizacja 

Naukowiec zjadł 720 jajek w miesiąc. Efekt diety zaskakuje

25

Czy jajka naprawdę podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca? Amerykański uczony z Harvardu postanowił to sprawdzić. Każdego dnia spożywał po 24 jajka, co łącznie w ciągu miesiąca dało liczbę 720. To co odkrył, zaprzecza przekonaniom wielu lekarzy.

Naukowiec zjadł 720 jajek w miesiąc. Efekt diety zaskakuje
Dr Nick Norwitz zjadł 720 jajek. (YouTube)

Eksperci oraz portale medyczne wielokrotnie informowały, że spożywanie jajek jest bezpieczne dla osób z podwyższonym i wysokim cholesterolem, jednak powinny one zachować umiar w ich spożywaniu. Zaletą tego pokarmu jest duża zawartość białka, które nasz organizm potrzebuje i chętnie przyswaja. Tymczasem dr Nick Norwitz, doktorant z Uniwersytetu Harvarda, postanowił na własnym organizmie sprawdzić działanie jajek.

Jak informuje Daily Mail, w ciągu miesiąca zjadł 720 jajek, czyli 24 dziennie. W ten sposób dostarczał sobie ok. 1800 kalorii dziennie.

Po zakończeniu eksperymentu, jego poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu, spadł o 18 procent. Jest to istotne, ponieważ LDL może odkładać się w tętnicach, zwiększając ryzyko chorób serca i udaru - czytamy we wnioskach z eksperymentu.

Dr Norwitz ma doktorat z metabolizmu mózgu człowieka z Uniwersytetu Oksfordzkiego i obecnie kończy studia medyczne na Harwardzie. Zainteresował się nauką o żywieniu, gdy walczył z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Mimo ostrzeżeń lekarzy, postanowił spróbować diety ketogenicznej, dzięki czemu objawy choroby cofnęły się i w końcu mógł odstawić leki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kulisy działań w RARS. "To nie występowało tylko w jednej instytucji"

W swoim eksperymencie, który zamieścił w filmiku na YouTube obejrzanym ponad 160 tys. razy, dr Norwitz chciał pokazać, że jedzenie jajek nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu.

Twierdziłem, że zjedzenie 720 jajek w ciągu miesiąca nie zwiększy mojego poziomu cholesterolu, a zwłaszcza LDL. Choć spożycie cholesterolu wzrosło ponad pięciokrotnie, poziom LDL spadł - mówił naukowiec na filmie.

W trakcie eksperymentu regularnie mierzył poziom cholesterolu we krwi. Jedno jajka to ok. 186 mg cholesterolu. Dlatego dodawał również do diety ok. 60 gr węglowodanów dziennie z owoców takich jak banany i jagody, co miało go obniżać.

Eksperyment i jego wyniki skomentowali również widzowie. Jedna osoba napisała: "Kliknąłem, bo wiedziałem, że poziom twojego LDL nie wzrośnie i chcę podzielić się tym wideo z moją rodziną, która obawia się, że jem tyle jajek i mięsa"; "Jem jajka prawie codziennie przez 67 lat i jestem w bardzo dobrym zdrowiu, bez lekarzy, bez leków".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: I Ate 720 Eggs in 1 Month. Here's What Happened to my Cholesterol
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić